dinsdag 25 oktober 2011

Een koude douche

Als echte klimzwerver wil je er natuurlijk wel een beetje fris blijven. Iedere avond gaan we weer op zoek naar een plek om ons te kunnen wassen. Vaak is het een rivier of beek met 'lekker' koud water. In de buurt van Osp gingen we iedere avond even naar het strand voor een duik in zee. Op de kade stonden (koude) douches waarmee je voor 0,20 cent  het zoute water van je af kon spoelen.
Tegen half oktober gingen we naar Dvigrad in Kroatië. We hadden gehoord dat je bij een klimmer in de tuin gratis mocht bivakkeren. Hij zou zijn huis, toiletten en een buitenkraan zelf gebouwd hebben. De topo vermeldde ook dat er een 'alpiene' camping zou zijn; kortom, iets sobers voor weinig geld.
Daar aangekomen klopte het precies, een klein veldje bij een zelf gebouwd huisje. Een toilet dat het niet meer deed en een douche die als de zon scheen misschien zelfs warm water zou kunnen geven. Een prima plek om als klimmer te overnachten. Eén ding klopte echter niet en dat was de prijs. De allervriendelijkste Kroaat vroeg inmiddels een commercieel campingtarief van 15 euro per nacht voor de plek. Dat noem ik nog eens een koude douche.....!
We hebben er één nacht gestaan en zijn toen vertrokken. We hebben de aardige Kroaat vriendelijk bedankt voor zijn gastvrijheid en we zijn op zoek gegaan naar een bivakplek vlakbij het Limski Kanal. En niet ver daar vandaan is weer de zee waar we ons ook weer (koud) kunnen douchen – helemaal gratis dit keer...

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten