zondag 4 september 2011

Crag-info: Sirta, klein maar fijn!

Als sportklimmer ben je vaak opzoek naar grote sportklimgebieden met een zeer ruime keuze aan routes. Maar soms kan een heel klein massief met maar een paar routes toch zeer verrassend zijn. Ongeveer 20 km ten westen van Sondrio ligt het dorpje Sirta. Een klein, oud dorp met een indrukwekkende koepelkerk. Zonder al te veel verwachtingen gingen we hier naar toe, om na een aantal dagen in Val Laterna, even te sportklimmen. Maar zo klein als de wand is zo mooi zijn de routes. Op veel plaatsen licht overhangend, met mooie strakke lijnen en scherpe hoekjes. De routes die wij hebben gedaan waren allemaal even mooi: afwisselend en 'technisch'. Zo mooi kan graniet/gneis zijn! (alhoewel er een topo is die beweert dat dit kalk is)

Behaking
De gemeente heeft de herbehaking van dit gebied gefinancierd en dat kun je zien. Kosten noch moeite gespaard zijn om het de klimmer naar de zin te maken. Gelijmde boorhaken van de mooiste kwaliteit om de 2 meter geplaatst. Sommige standplaatsen bestaan uit twee haken met een soort veer. Je kunt het touw er eenvoudig doorheen halen en je laten zakken. Ook voor toprope ideaal!

De beste tijd
Het rotsmassief van Sirta ligt op het westen – dat betekent dat je zon hebt vanaf de middag tot in de avond. Ideaal dus voor bezoekjes in de herfst en in de lente. Als er geen sneeuw ligt, kan het ook in de winter een aantrekkelijk gebied zijn.

Topo's
Een topo heb je eigenlijk niet nodig: bij het rotsmassief is een bord opgehangen met een overzicht van de routes. Als je je auto parkeert bij de kerk dan zie je de wand al links van de kerk liggen. In slechts 5 minuten lopen ben je bij de rots.

Mocht je toch graag een topo gebruiken:
  • 'Arrampicate sportive e moderne in Valtellina, Valchiavenna, Engadina', Guido Lisignoli, Eraldo Meraldi & Andrea Pavan, Versante Sud, 2004, ISBN 88-87890-15-3
  • plaisir SÜD, Jürg von Känel, Edition Filidor, 2003, ISBN 3-906087-17-4
Foto's
De foto's van Sirta


Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten