woensdag 7 september 2011

Crag-info: Val Lanterna


Val Lanterna is een Italiaans klimgebied dat nog niet bij veel Nederlanders bekend is. Toch is hier bij het stuwmeer Lago Alpe Gera de laatste jaren een behoorlijk aantal routes geopend. Val Lanterna is een zijdal van Val Malenco en ligt direct ten zuiden van de veel bekendere Piz Bernina. Alleen al het uitzicht op het stuwmeer en de Bernina-groep maakt het aantrekkelijk om hier te klimmen. Een ander belangrijk voordeel is de relatief korte aanloop naar de routes. In 5 tot 20 minuten lopen ben je vaak al bij de instap en kan de klimdag echt beginnen.

De rots en de routes
De meeste routes in de buurt van het stuwmeer zijn tussen de 200 en 300 meter lang. Op de wanden van gneis en graniet vind je afwisselende routes. Het niveau van de routes ligt rond het algemeen rond de 6a. Een enkele route is zwaarder. Je kunt niet omlopen; je moet over de routes abseilen.
De rots is bijzonder mooi van structuur en je vindt er de meest vreemde vormen: afgeronde geulen, scherpe randjes, leisteenachtige structuren en glimmend groen-rode vlakken.

Behaking
De routes zijn veelal voorzien van boorhaken die voor een alpien gebied op zeer acceptabele afstand zijn geplaatst. Een set friends kan handig zijn om de behaking hier en daar te verbeteren. De kwaliteit van de haken is voor een relatief jong gebied als dit zeer opmerkelijk. Er zit veel Italiaanse huisvlijt tussen. Het zijn kennelijk lange winters hier, waarin de Italiaanse behakers alle tijd hebben om thuis in de schuur hun eigen haken te knutselen. In dit opzicht lijkt Italië nog vele jaren achter te lopen op de rest van Europa, waar je bij nieuwe of gesaneerde routes (gelukkig) alleen gecertificeerde haken aantreft.

De beste tijd
Door de ligging op hoogte (rond de 2000m) en de noord/ noordwest ligging van de wanden kun je hier het beste in de zomer klimmen. Op de westwanden kan het lekker wam worden, op de noordwanden is warme kleding een goed idee.

Verblijf
Op de twee grote parkeerplaatsen bij de stuwmeren kun je met een busje of camper bivakkeren. Campings zijn er wel, maar liggen lager in het dal. Op de parkeerplaats bij het hoger gelegen stuwmeer is het 's avonds het rustigst. Er is water waarmee je je kunt wassen, maar of het drinkbaar is? Wij hebben drinkwater ingeslagen in het dal. Eventueel kun je logeren in één van de hutten bij het laagste stuwmeer: Rifugio Zoia, Rifugio Campo Moro of Rifugio Poschiavino.

Topo's:
Wij hebben gebruik gemaakt van de volgende topo's:
  • 'Arrampicate sportive e moderne in Valtellina, Valchiavenna, Engadina', Guido Lisignoli, Eraldo Meraldi & Andrea Pavan, Versante Sud, 2004, ISBN 88-87890-15-3
  • 'Kletterführer Alpen' Topoguide.de Band 2, Nicole Luzar & Volker Roth, Topoguide.de, 2010, ISBN 978-3-00-029666-6
Nota Bene:
De Kletterführer geeft slechts een selectie van de routes weer. De Italiaanse topo is niet meer actueel – er zijn inmiddels meer routes (maar ook in de nieuwste versie zijn deze nog niet opgenomen!).

Foto's
De foto's van Val Lanterna

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten