dinsdag 6 september 2011

Een bak water als toeristische trekpleister

Soms kun je je verbazen over waar mensen allemaal op af komen. Tijdens ons bezoek aan Val Lanterna (in augustus) staan we met ons busje bij het stuwmeer Lago Alpe Gera. Nu is een stuwmeer voor een Nederlandse toerist misschien iets bijzonders, maar je zou denken dat het voor een Italiaan niets bijzonders is. Gewoon een grote betonnen muur die het water erachter tegenhoudt.
Niets is echter minder waar. Iedere dag trekt dit stuwmeer honderden Italianen. Niet alleen in de weekenden maar ook op een doordeweekse dag is hier enorm druk. Om 6 uur 's ochtends arriveren al de eerste auto's en al snel daarna komt er een enorme karavaan op gang en stroomt de parkeerplaats in snel tempo vol.
Hele Italiaanse families gewapend met rugzakken en wandelstokken beginnen aan de wandeling rond het meer. Kinderen en zelfs de honden moeten mee en oma en opa worden ook niet gespaard. Maar waarom? Er is nou niet echt een gebrek aan meren hier in het Noorden van Italië, en dit meer is niet echt makkelijk toegankelijk. Vanuit Sondrio moet je een smalle en bochtige bergweg omhoog om hier te komen. Bovendien is het water veel te koud om in te zwemmen...
Toch lijkt het hier te doen te zijn. Er zal aan de achterkant van het meer wel iets heel bijzonders zijn wat wij nog niet gezien hebben.
En net zoals ze 's ochtends in colonne naar boven komen, zo gaan ze ook groepsgewijs weer naar beneden. Om een uur of 5 begint de grote uittocht en om een uur of 8 zijn de meeste auto's weg. Wij blijven dan helemaal alleen bij het stuwmeer achter, genietend van de mooie omgeving en de stilte, tot hetzelfde ritueel de volgende ochtend weer begint.

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten