woensdag 4 november 2015

Crag-info: San Vito lo Capo (Sicilië)

Het meest zuidelijke stukje van Italië is natuurlijk vooral bekend uit de films over de maffia. Maar het meest positieve aspect van dit eiland, namelijk de prachtige rotsen, komt daarin nooit aan bod. In het noorden en oosten van Sicilië vind je namelijk prachtige witte en rode kalkrotsen. Een relatief groot  aantal van de klimgebieden ligt in het noord-westelijke deel van het eiland, rondom San Vito Lo Capo.

De rots en de routes
Rondom San Vito vind je voornamelijk kalkrotsen met diverse structuren. Het meest aansprekend zijn natuurlijk de tufa´s en colonettes zoals je die bijvoorbeeld vindt in de sector ´Crown of Aragorn´ en ´Never Sleeping Wall´. Maar er zijn ook diverse sectoren met meer technische en steile routes. Alle massieven liggen relatief dicht bij zee en kunnen daarom last hebben van wat zoutaanslag op de rotsen. Bij  hoge luchtvochtigheid kunnen de rotsen daarom wat `zepig´ aanvoelen. Een voordeel van San Vito is dat er routes zijn in diverse niveau´s. Naast routes in de 7e en 8e graad is er ook aan de beginnende klimmer gedacht: en zijn er ook voldoende routes in de 4e en 5e graad te vinden.

De behaking
Over de behaking op Sicilië zijn nogal veel slechte berichten te vonden op het internet. Net zoals bij alle klimgebieden die in de buurt van zee liggen, moeten alle haken hier van roestvrij staal zijn. Alle andere metaalsoorten roesten in dit zoute klimaat binnen korte tijd weg. Over het algemeen zijn de haken rondom San Vito van prima kwaliteit, maar er zijn wel een paar sectoren waar problemen zijn. Bekijk de haken dus eerst even voordat je een route instapt en informeer eventueel bij het YMCA Climbinghouse in San Vito naar de actuele situatie. Zie hier voor een overzicht van de sectoren met problemen stand 2015. 

De inrichting van de standplaatsen is echter wel vaker een probleem. Vaak zijn er door de behakers alleen twee haken geplaatst zonder de daarbij behorende roestvrijstalen ringen of  maillons. Met als gevolg dat klimmers zelf allerlei materiaal achterlaten dat niet geschikt is voor het klimaat hier.  Zelfs aluminium karabiniers hebben hier last van stevige corrosie en allerlei touwtjes hebben natuurlijk ook een zeer korte levensduur in dit klimaat. Het is daarom aan te raden om een aantal goede roestvrij stalen (inox) maillons mee te nemen om die indien noodzakelijk te gebruiken in de standplaatsen. Laat zeker geen ander soort materiaal achter in de route en de standplaats.

Beste tijd om te klimmen
Het klimaat is misschien wel het grootste probleem van de klimgebieden op Sicilië: in een groot deel van het jaar is het hier veel te warm. Veel wanden zijn georiënteerd op het zuiden en begin oktober is het hier nog 25 graden. In de wintermaanden zijn de temperaturen goed, maar de kans op neerslag is met name in de periode november t/m januari weer veel groter. De beste periode is dan ook waarschijnlijk februari t/m april.

Voorzieningen
San Vito is een toeristisch dorp en er zijn daarom ook voldoende voorzieningen om te overnachten. Er zijn diverse appartementen en hotels en ook zijn er twee campings (El Bahira, La Pineta). Kamperen in je eigen bus of camper is hier geen probleem, er zijn diverse mooi plekken te vinden. Bijvoorbeeld in de buurt van het strand te hoogte van de sector ´Crown of Aragon´.

In San Vito zijn diverse winkels waaronder ook een goed gesorteerde supermarkt (SiSa). Voor wifi kun je o.a. terecht bij het ´YMCA Climbinghouse´ waar je ook klimmaterialen kunt kopen. Een bron voor drinkwater is te vinden op de Via d' Acqua in Macari. Er hangt een bordje bij dat zegt dat het geen drinkwater is. De bewoners drinken er zelf naar hartelust van en naar verluidt hangt dit bordje er om te voorkomen dat Jan en alleman hier water komt halen. De kraan is alleen overdag open.

Nonstop-waardering
Wij geven San Vito 3,5 ster.

Topo’s
Voor San Vito is er een grote keus aan beschikbare topo´s.
- Sicily Rock (Karsten Oelze & Harald Röker)
- Di Rocca di Sole (Massimo Cappuccio, Chiara Cianciolo & Giuseppe Gallo)
- San Vito lo Capo climbing map (Massimo Cappuccio, Peppe Gallo & Daniele Arena)
- Sportclimbing in Sicily – San Vito lo Capo  (Manuel Senettin & Thomas Hofer)

Meer informatie
www.sanvitoweb.com

Foto's
De foto's van San Vito Lo Capo


Pieter

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten