donderdag 29 oktober 2015

Topo-review: Sicilië

Als je naar Sicilië gaat kun je maar liefst uit vier topo's kiezen:
- Sicily Rock (Oelze & Röker)
- Di Rocca di Sole (Cappuccio, Cianciolo & Gallo)
- San Vito lo Capo climbing Map (Cappuccio, Gallo & Arena)
- Sportclimbing in Sicily – San Vito lo Capo  (Senettin & Hofer)

Als je meer wilt zien dan alleen San Vito lo Capo moet je de topo 'Di Roccia di sole' van Versante Sud hebben. De andere drie topo's geven alleen informatie over San Vito en omgeving.

Sicily Rock en Di Roccia di Sole
Wij hebben de beschikking gehad over de topo 'Sicily Rock' van Gebro Verlag en 'Di Rocca di Sole' van Versante Sud (versie 2012). De topo van Versante Sud is inmiddels vervangen door een  verbeterde versie. In de nieuwe uitgave is ook deep water solo en boulderen opgenomen.

De topo's van Gebro Verlag en Versante Sud zijn allebei goed, alhoewel ze op een aantal punten sterk verschillen. Afhankelijk van wat je belangrijk vind, kun je dus voor de ene of de andere topo kiezen. De topo van Gebro geeft de GPS coördinaten van de massieven en daarnaast hebben ze een summier en niet altijd duidelijk kaartje opgenomen. De topo van Versante geeft een routebeschrijving plus een kaartje. Als je het zonder de GPS-coördinaten doet, is de beschrijving van Versante beter. Versante Sud geeft aan hoe ruim de parkeerplaatsen zijn, maar dat moet je met een korrelte zout nemen. In Sicilie wordt veelvuldig dubbel of driedubbel geparkeerd ;-)

Verder verschillen de topo's soms sterk in de waardering en lengte van routes. Zo hebben we routes gezien die volgens Gebro 15 meter waren en volgens Versante 25m. Relatief veel routes hebben een plusje meer of minder, afhankelijk van welke topo je gebruikt. Wij hebben de routes steeds gecontroleerd op 8a.nu om te zien wat andere klimmers denken. Het meest bizarre verschil gaf de route 'l'Ora Degli Eroi'. Versante Sud geeft aan dat de route een 6c+ is, terwijl Gebro Verlag aangeeft dat het om een 7c+ gaat... Best een essentieel verschil. Onze indruk is dat de topo van Gebro vaak dichter bij 'de waarheid' lag. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mensen die aan de topo hebben mee gewerkt San Vito lo Capo ook hebben 'ontsloten' voor klimmers. Versante Sud geeft op hun website aan dat de routewaarderingen in de nieuwe topo zijn aangepast.

Een ander verschil tussen beide topo's betreft de beschrijvingen van de routes. Gebro Verlag geeft bij nagenoeg elke route uitgebreid weer hoe de route is. Dat doet Versante ook, maar met minder woorden en vaak niet zo treffend.
Daarnaast geeft de topo van Gebro Verlag ook informatie over de betrouwbaarheid van de behaking. In een aantal sectoren is geen gebruik gemaakt van roestvrij staal (iets dat noodzakelijk is in een zeeklimaat), zodat de haken snel gaan roesten en gevaarlijk worden. De topo van Versante maakt hier geen melding van.

De topo van Gebro Verlag geeft routes die ze mooi vinden een 'aardbei'. Wij konden ons redelijk vaak vinden in deze waardering - de routes zonder 'aardbei' waren vaak iets minder mooi. Beide topo's geven aan of een gebied de meer of minder de moeite waard is, alhoewel ze ook daarin wel sterk verschillen. Wij konden ons vaker vinden in de aanbevelingen van Versante Sud.

De topo van Gebro Verlag geeft en overzicht van voorzieningen
rondom San Vito. De topo van Versante doet dat niet, maar dat is wel begrijpelijk gezien de dikte van de topo (meer dan 450 blz.). En de kaart geeft het niet, omdat die nou juist lekker compact wil zijn.

Een laatste onderscheid betreft de tekeningen van de routes. Versante Sud maakt gebruik van zwart-wit tekeningen. Gebro Verlag heeft van elke sector een mooie foto gemaakt en daar met gekleurde lijnen de route ingetekend. Elke kleur staat voor een bepaalde moeilijkheidsgraad. Omdat de routes niet altijd op de wand staan en er nog steeds nieuwe routes bij komen, vonden wij de foto's erg handig.

Overeenkomsten tussen Sicily Climbing en Di Roccia di Sole
Beide topo's geven mbv picto's aan welke oriëntatie de wand heeft tov de zon, hoe lang je moet lopen, of het er 'kindvriendelijk' is en hoe populair een sector is.

San Vito lo Capo Climbing Map
Ook kun je ervoor kiezen een losse 'kaart' te kopen van Versante Sud met alle klimgebieden rondom San Vito lo Capo. De kaart is een samenvatting van de het deel van san Vito van de topo van Versante Sud, maar met beperkte aanvullende informatie.

Sportclimbing in Sicily – San Vito lo Capo
De topo van Vertical Life ziet er overigens ook goed uit, maar die hebben we slechts vluchtig in kunnen zien. Deze topo is drietalig: Duits, Engels en Italiaans. Verder kun je gebruik maken van een app voor iPhone of Android met de topogegevens.
Praktische gegevens
  • Sicily Rock: San Vito lo Capo - Castelluzzo - Custonaci, Karsten Oelze & Harald Röker, GEBRO Verlag, 4e versie oktober 2014, ISBN 978-3-938680-26-1, prijs: €26,80, taal: Engels (introductie Duits, Engels en Italiaans).
  • Di Roccadi Sole: Sicily Climbing, Massimo Cappuccio, Chiara Cianciolo, Giuseppe Gallo, Versante Sud, 2015, ISBN: 978-88-98609-35-2, prijs: €35,-, taal: Engels
  • San Vito lo Capo Climbing Map, Massimo Cappuccio, Peppe Gallo & Daniele Arena, Uitgave van Versante Sud i.s.m. YMCA Climbing House en El Bahira Camping, ISBN: 978-88-98609-54-3, prijs: €9,90, taal: Italiaans en Engels.
  • Sportclimbing in Sicily – San Vito lo Capo, Vertical-Life, 1e editie 2013, ISBN: 9788898495047, Talen: Duits, Italiaans en Engels,  prijs: €24,90, met App Guide voor iPhone en smartphone.
Verkrijgbaarheid
Alle topo's zijn in principe verkrijgbaar bij de YMCA in San Vito Lo Capo. De voorraden zijn echter niet altijd bijgewerkt. Wil je zeker zijn van nèt die ene topo, dan kun je hem misschien beter via internet bestellen voordat je naar Sicilië gaat.


Esther

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten