woensdag 15 juli 2015

Crag-info: Andonno

Een kwartier rijden van het stadje Borgo S. Dalmazzo in zuid-west Piemonte (vlakbij de stad Cuneo) vind je het dorpje Andonno. Hier ligt een voor deze regio relatief groot klimmassief: 273 routes op rood-grijze kalk.

De rots en de routes
In Andonno klim je op kalk: je vindt er plaat, steile wand en overhangen. De meeste routes zijn ongeveer 25m lang. De rots wordt gekenmerkt door pockets, kleine randjes, maar ook tufa's.  Klinkt allemaal leuk, maar een deel van de routes is overwoekerd door planten. Een groter probleem is dat veel routes ontzettend gladgeklommen zijn. Al met al viel het gebied ons erg tegen, op vergelijkbare afstand van Nederland zijn echt veel mooiere gebeden te vinden. Volgens lokale klimmers is Andonno erg hard gewaardeerd (iets dat wij ook al hadden opgemerkt). De aanloop varieert van 15 tot 40 minuten.

De behaking
De behaking was nogal wisselend van kwaliteit, naast goede boorhaken zagen we ook helaas ernstig verroeste haken en zelfgeknutselde haken. De standplaatsen waren vaak wat rommelig ingericht.

Beste tijd om te klimmen
Volgens de topo kun je het hele jaar in Andonno klimmen. De meeste routes zijn op het zuid-westen georiënteerd en in de zomer is het er naar onze mening veel te warm om te klimmen. In de winter is het er waarschijnlijk erg aangenaam.

Voorzieningen
In Andonno vind je een groot restaurant langs de weg - hier kun je goede pizza's eten. Iets verderop in de vallei, in het dorp Valdieri, kun je naar diverse bars en er is een kleine levensmiddelenwinkel. In de 'Power Bar' vind je wifi. Een heel eenvoudige camping vind je in het dorpje S. Anna di Valdieri. Vlak voor dit dorpje kun je gratis bivakkeren met een busje. Verderop in het dal moet je hiervoor betalen. In S. Anna vind je ook verschillende restaurants en een kleine levensmiddelenwinkel. Op verschillende plekken in  In het hele dal vind je rifugi's en pensions. Kranen en bronnen met drinkwater vind je overal in de vallei. Aan het eind van Valle Gesso kun je tegen betaling badderen in thermaal water ( €22,- euro per dag). In Borgo S. Dalmazzo vind je een klimwinkel (die geen topo's verkoopt) en een aantal grote supermarkten. In Cuneo is een Decathlon.

Nonstop-waardering

Dit massief geven wij 2,5 sterren. Veel routes zijn gladgeklommen, sommige sectoren zijn overwoekerd.

Klimgebieden in de buurt

Andonno ligt in Valle Gesso. Hier vind je nog zeven andere massieven variërend van 6 tot 80 routes op quartsiet, gneis en kalk. Op twee van deze massieven (Scoglio di Tetti Lup en Pianard) vind je multipitches. In de topo 'Andonno e Cuneese'van Versante Sud vind je nog veel meer valleien met mooie klimgebieden (zie bijvoorbeeld de review over de Po Vallei).

Topo
Andonno e Cuneese. Falesie e vie moderne

Foto's
De foto's van Andonno volgen later op dit blog.

Esther
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten