donderdag 9 juli 2015

Gear-review: Julbo zonnebril Zebra


Aangezien we toch vooral met redelijk tot mooi weer willen klimmen, is onze zonnebril een standaard onderdeel van onze dagelijkse uitrusting. Nu is het niet zo eenvoudig om een goede zonnebril te vinden voor het rotsklimmen. Deze moet aan nogal wat vereisten voldoen. Natuurlijk moet hij licht en comfortabel zijn en bij allerlei bewegingen goed blijven zitten en je ogen natuurlijk voldoende tegen zonlicht beschermen. Maar voor rotsklimmen is het daarbij natuurlijk ook van groot belang dat je bij diverse wisselende lichtomstandigheden nog steeds de kleinste greepjes en treetjes goed kunt zien.

Zebra lens
De afgelopen 6 maanden hebben we de zonnebrillen van Julbo met Zebra lenzen mogen proberen. Het grote voordeel van deze lenzen is dat ze meekleuren met de lichtintensiteit. De sterkte varieert daarbij tussen categorie 2 en categorie 4. Dit zorgt ervoor dat je ook als er even een wolk voor de zon komt je alles goed blijft zien en ook op momenten dat de zon op zijn felst is. Zo hoef je niet de hele dag je zonnebril op en af te zetten en dat is bij sportklimmen al prettig, maar zeker bij multi-pitch routes is dit een zeer groot voordeel.
In vrijwel alle omstandigheden en seizoenen geven deze lenzen een zeer prettig en rustig beeld. Alleen in de zomer op hoogte bij sneeuwvelden hadden we het gevoel dat de kleuring iets sterker had gemogen. Voor op de gletsjer is een standaard categorie 4 bril waarschijnlijk een betere keuze.

Diepteperspectief
Voor veel sporten, maar zeker voor rotsklimmer is het diepteperspectief één van de belangrijkste kwalificaties van een zonnebril. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat met name de kwaliteit van de lens bepalend is voor het diepteperspectief dat ervaren wordt. Op dit punt scoren de lenzen van Julbo naar onze mening zeer goed en tonen ze aan dat de investering in een goede zonnebril zijn geld zeker waard is.

RXtrem
Voor brildragers zoals wij was de keuze bij sportzonnebrillen in het verleden erg beperkt. Brillen op sterkte waren er nog niet en er was een beperkt aantal brillen waarbij je een voorzet-bril kon inzetten met lenzen op sterkte. Deze hadden dan weer als nadeel dat ze je gezichtsveld iets beperken en je de bril lastiger kunt schoonmaken. Met de RXtrem lenzen van Julbo kun je nu als brildrager gelukkig ook alle soorten lenzen op sterkte krijgen. Hier hangt helaas wel een stevig prijskaartje aan vast, maar wij zijn erg enthousiast over deze lenzen.

Welke opticien?
Tip: Ga voor een zonnebril op sterkte altijd naar een in Julbo gespecialiseerde opticien. Dit geldt zowel de RXtrem lenzen als voor de voorzetbril. De meting van de sterkte is door de vorm van de lenzen namelijk niet gelijk aan die van een standaard bril. Niet brildragers kunnen natuurlijk ook gewoon bij veel buitensportzaken terecht.
Wij hebben goede ervaringen met deze opticien: De Lange Optiek

 Pieter 
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten