dinsdag 24 februari 2015

Overwinteren is overleven in Spanje

Overwinteren in Spanje is dit jaar meer overléven in Spanje. Na redelijk weer in Siurana begin januari, vertrokken we naar Montanejos vanwege de gunstige weersvooruitzichten. In Siurana werd het inmiddels steeds een beetje kouder. In Montanejos aangekomen bleek het al snel kouder dan voorspeld.
In de hoop op warmere temperaturen elders in Spanje keken we dagelijks naar de diverse weersverwachtingen. Maar de kranten en de televisie maakten vooral melding van sneeuwval in diverse delen van het land. De beste optie leek om in de regio van Valencia te blijven en vol goede moed vertrokken we naar Chulilla waar het in ieder geval droog was en temperaturen tussen de 0 en 8 graden zouden liggen. Na een aantal dagen begon hier echter een stevige noordenwind de kop op te steken, waardoor de gevoelstemperatuur ver beneden nul kwam.
De spaanse media spraken inmiddels over de koudste winter in 25 jaar en tijdens het journaal moest al het overige nieuws plaatsmaken voor beelden van hevige sneeuwval in vrijwel alle delen van het land.
We stonden bijna op het punt om Spanje te verlaten en vroegtijdig naar Sicilië te vertrekken, toen de vooruitzichten voor Catalonïe leken te verbeteren. Bij aankomst in Siurana werden we dan ook onaangenaam verrast door een pak sneeuw van 30 cm. Gelukkig was het hier wèl windstil, en met temperaturen net boven nul en een klein zonnetje werd het zelfs 'comfortabel'.
De daarop volgende week was het in Os de Ballaguer en Àger vergelijkbaar weer. Voorzichtig kregen we de hoop  dat de lente in Spanje zou beginnen. Hier en daar bloeien wilde narcissen en ook de viooltjes komen al op.
Maar hier in Santa Linya gaf de buitentemperatuurmeter in onze bus pas geleden -6 graden aan 's nachts. En ook overdag kan het ijzig waaien - we zullen nog even moeten wachten op de lente. Maar heel lang duurt het hopelijk niet meer.

Pieter

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten