vrijdag 6 februari 2015

Nonstop topo-review: Montanejos

Twee topo's, één gebied
Van Montanejos zijn twee topo's verschenen in 2007. Eén topo is geschreven door een man die naar eigen zeggen zijn leven heeft gewijd aan het behaken van routes in Montanejos: Ernesto López. De andere topo is van de hand van de Grupo de Montaña y Naturaleza (CINGLO) van de polytechnische universiteit in Valencia.
Beide topo's zijn van goede kwaliteit. Ze geven allebei de gebruikelijke informatie over de omgeving, flora en fauna en klimveiligheid. Met behulp van picto's wordt per klimmassief in het kort informatie gegeven. Met duidelijke kaartjes vind je makkelijk de weg naar de massieven. Ook hebben beide topo's mooie foto's van de massieven. Ernesto heeft vaak wat mooiere overzichtsfoto's, de foto's van de 'de Grupo de Montaña' heeft vaak wat scherpere foto's van de sectoren. De topo's verschillen op twee punten van elkaar: volledigheid en 'objectiviteit'.

Volledigheid
Ernesto streeft naar volledigheid: hij heeft werkelijk alles gedocumenteerd wat je maar kunt documenteren in een topo. Alle routes en mogelijke varianten op routes staan er in. Ook heeft hij bij elke route de naam van degene die de route heeft behaakt (of herbehaakt) opgenomen. De topo van de Grupo de Montaña heeft niet alle sectoren opgenomen en ook hebben ze niet van alle routes de naam. Wel vind je achterin een overzicht met de namen van de klimmers die de routes hebben behaakt (voor zover bekend bij hen). Ernesto heeft een soort ticklist achterin de topo opgenomen. Deze lijst is gesorteerd naar niveau en dan naar jaar van opening (wat niet erg handig zoeken is). Beide topo's hebben picto's over de ligging, de aanloop, het type klimmen (steil, overhangend) en het type klimtechniek dat vereist is (technisch, krachtig, atletisch). Ernesto geeft daarnaast nog info over het aantal en het type haken (boor-, lijm- of mephaken en dikte).

Kritische blik
De Grupo de Montaña geeft echter een wat kritischer beeld van de verschillende massieven. Ernesto vindt alles prachtig in Montanejos. Een route heeft minstens 1 ster, maar vaak hebben de routes 2 of 3 sterren en heel vaak krijgen de routes het predicaat 'excellent'. Ook de verschillende sectoren geeft Ernesto vaak een hoge waardering. De Grupo de Montaña is zuiniger met z'n lofuitingen: sommige massieven krijgen het pictogram 'spinnenweb', om aan te geven dat er zelden iemand komt. We hebben meer dan eens gezien dat Ernesto hetzelfde massief het predicaat 'very good crag' geeft. De Grupo de Montaña geeft regelmatig commentaar dat haaks staat op wat Ernesto beschrijft. Wij hebben de topo's steeds naast elkaar kunnen houden en we waren het vaak met het commentaar van de Grupo de Montaña eens. Maar goed, of een route mooi is of niet, dat bepaal je ten slotte zelf. Maar over de kwaliteit van de rots of de ligging van een massief, daarover mag je best kritisch zijn. Als een massief een verschrikkelijk aanloop heeft (continu struinen door prikbosjes bijvoorbeeld) en vervolgens brakke rots bevat - dan is het vreemd om zo'n massief de hemel in te prijzen. Ernesto is duidelijk tot over zijn oren verliefd op Montanejos en liefde maakt blind.

Onze waardering
Wij hebben de topo's alleen gebruikt voor sportklimmen - in hoeverre de informatie met betrekking tot de multipitches oké is, weten we niet. De topo van Ernesto vinden wij vollediger en informatiever. Beide topo's bevatten dessalniettemin meer dan 1000 routes - meer dan voldoende voor een klimvakantie. Maar als je maar een week gaat klimmen, is het misschien fijn om een wat kritischer topo te hebben.  Soms zijn we echt omgekeerd en op zoek gegaan naar een beter massief - toch zonde van de tijd als je maar weinig tijd hebt. Beide topo's geven we 4 sterren.

Overige informatiebronnen
Informatie over nieuwe routes kun je vinden op de volgende websites:
- www.elev-arte.com  (site van de locale klimmer Pitxi)
- www.escaladaenmontanejos.com (site van Ernesto)

Of bij de pizzeria (bar) Mijares in het dorp - daar kun je vragen naar de topo's en nieuwe route-informatie. Met name over nieuwe multi-pitch routes (van onder anderen Pitxi) kun je daar veel nieuwe informatie vinden. Het adres is: Pizzeria Mijares, Plaza España Nº 5. Sowieso is dit wel een aanrader - er werken heel vriendelijke mensen en ze hebben een aardige keuken!

Topo's
Titel: Montanejos, Recorridos en grado francés, mas de 1000 vías/80 sectores
Auteurs: Juan Martin en Hugo Merle, Grupo de Montaña y Naturaleza (CINGLO)
ISBN:84-611-2477-4
Jaar van uitgave: 2007
Prijs: €25,-
Verkrijgbaarheid: bij klimwinkels in de regio.Wellicht ook in Montanejos zelf.

Titel: Escalade en Montanejos, Un paraiso con más de 1400 vías y 1700 largos de escalada
Auteur: Ernesto López
ISBN: 978-84-611-6727-2
Jaar van uitgave: 2007
Prijs: €25,- (in El Refugio in Montanejos) tot €30,- (elders)
Verkrijgbaarheid: In Montanejos in de supermarkt en bij El Refugio (beperkt open, zie: http://www.albergueelrefugio.com ). Verder te koop in klimwinkels in de regio.

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten