woensdag 11 februari 2015

Crag-review: Montanejos

In het binnenland van Castellón (100 km van Valencia) ligt een dorpje dat bij de meeste toeristen vooral bekend staat om zijn warmwaterbronnen. Maar voor klimmers is er een belangrijker reden om hier na toe te gaan en dat zijn de vele mooie rotswanden met meer dan 1000 routes.

De rots en de routes
De rotsen in en om Montanejos zijn zeer divers, van neigende tot zeer steile wanden, maar ook overhangen met hier en daar wat tufa's. Ook variëren de routes in ouderdom, van nogal afgeklommen tot superscherp. Kortom, of je nu van plaat of overhang houdt, er is voor ieder wat wils.
De meeste van de routes zijn één persoon behaakt, namelijk Ernesto López. In zijn topo geeft hij aan dat hij als doel heeft om zoveel mogelijk routes in en om Montanejos te openen. Dit doel lijkt behaald, maar heeft helaas wel als resultaat dat op sommige massieven de routes erg dicht op elkaar zitten. Ook zijn er routes op massieven geopend waar dat wat ons betreft beter niet was gebeurd. Zo zijn er routes geopend op lelijke grijze plaat, maar ook op zeer brokkelige rotsen.
Door de grote variëteit en kwaliteit is het aan te raden om de twee beschikbare topo's vooraf te bestuderen om een keus te maken, anders zou je wel eens in een sector terecht kunnen komen die je niet zo leuk vindt. De ene topo is wat kritischer over de aantrekkelijkheid van de gebieden dan de andere.
Montanejos heeft ook diverse multi-pitch routes, maar door de koude en harde wind zijn wij daar niet aan toegekomen.

De behaking
De behaking van de routes is over het algemeen goed. De plaatsing van de standplaatsen is af en toe voor verbetering vatbaar. Zo zagen we o.a. standplaatsen die in een dak waren geplaatst en dan ook nog met mechanische ankers i.p.v. met gelijmde haken, iets dat niet zo veilig is.

Beste tijd
Montanejos heeft relatief weing wanden die volledig op het zuiden georiënteerd zijn. Het is daarom niet een typische winterbestemming. De beste tijd is waarschijnlijk het voorjaar (vanaf maart) en najaar. In de zomer is het misschien ook nog wel een optie, zeker als je het klimmen wil combineren met andere activiteiten.

Voorzieningen
Je kunt in diverse hotels, appartementen of in de rifugio overnachten, maar in de wintermaanden zijn ze niet open. Het seizoen start hier half maart. De dichtsbijzijnde campig vind je helaas pas op 37km afstand in Altura. Wel is er een parkeerplaats onder de brug waar het toegestaan is om met je busje of camper te staan. Verder zijn er diverse restaurants en een goed gesorteerde supermarkt. We zagen ook een sportwinkel, maar deze is in de wintermaanden dicht (of misschien is hij zelfs wel gesloten).

Topo's
- Montanejos (Juan Martin en Hugo Merle)
- Escalade en Montanejos (Ernesto López)

Foto's
De foto's van Montanejos

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten