vrijdag 22 november 2013

Gear-review: Omnia oven

Als je lang op reis bent dan wil je natuurlijk ook wel eens wat anders eten dan de gebruikelijke campingmaaltijden. In het jaar dat we gereisd hebben zijn we dan ook aardig creatief geworden in lekkere en eenvoudig te bereiden maaltijden. Maar de mogelijkheden zijn toch een beetje beperkt als je geen oven tot je beschikking hebt. Onze interesse was dan ook direct gewekt toen we de Omnia Oven tegen kwamen. Een oven die werkt op een brander, zou dit werkelijk kunnen? De afgelopen weken namen we de proef op de som.

De werking
De Omnia Oven bestaat uit 3 delen: een schotel die op de brander staat, een tulband waarin je de maaltijd bereid en een deksel. Door de opening in het midden gaat de warme lucht van de brander zowel via de deksel naar de bovenkant, als via de schotel naar de onderkant. Het effect is als dat van een oven, de maaltijd wordt aan alle kanten gelijkmatig verwarmd.

Het resultaat
De meest eenvoudige toepassing van de Omnia oven is het opwarmen van afbakbrood. Binnen 10 minuten heb je vers afgebakken croissants. Dat is best lekker op een zondagochtend tijdens een klimweekend. Maar ook een quiche of hartige taart bleek geen probleem te zijn. De ultieme test was natuurlijk het zelf bakken van een brood. Als dit zou lukken dan zou dat toch wel fantastisch zijn voor de momenten dat we op plekken verblijven waar geen bakker in de buurt is. Nadat het deeg gerezen was hebben we het deeg in de Omnia Oven op de brander gezet en na slechts 40 minuten hadden we een bijzonder lekker brood!

Branders
Wij hebben de Omnia gebruikt op onze MSR Dragonfly brander omdat deze goed regelbaar is. De Omnia werkt ook prima op een reguliere gasbrander en op een Trangia brander. Opvallend is het lage brandstofverbruik. De Omnia werkt al als de brander op een lage stand staat. Voor het bakken van een brood gebruikte we minder dan 10 cl loodvrije benzine, en dat is al snel minder dan een ritje naar de plaatselijke bakker.

Praktisch
De Omnia is door zijn omvang niet echt geschikt om op een tocht met de rugzak mee te nemen. Voor alle andere outdoor activiteiten is het een perfecte aanvulling in de outdoor-keuken. De Omnia kost rond de 45 euro en is verkrijgbaar bij diverse outdoor- en watersportwinkels in Nederland.

Dit product werd beschikbaar gesteld door: Omnia Sweden
Pieter

©2013 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten