donderdag 9 februari 2012

Gear-review: 5.10 Blackwing


Als ik eenmaal aan een bepaald type klimschoen gewend ben en erop vertrouw, dan stap ik niet snel op een andere schoen over. Lange tijd was mijn favoriete klimschoen de 'Galileo' van 5.10. Een prima allround klimschoen. Maar nu we een jaar lang klimmen, en we ontzettend veel verschillende soorten rotsen en routes zien, vond ik het leuk ook ook eens een andere schoen te proberen. Wie weet zou ik met een andere schoen wel 'beter' bepaalde routes kunnen klimmen.
En nu heb ik de 'Blackwing' (women's) ontdekt. Deze schoen sluit veel strakker aan op de voet, doordat de hak veel minder volumineus is en daardoor kun je veel beter 'heelhooks' maken. Maar het grootste verschil zit aan de voorkant. Een zeer sterke kromming bij de neus, de zogenaamde 'toe down'. Dit had natuurlijk zijn voordeel in de overhangende routes in Geyikbayiri, waar je met de punt van de schoen makkelijk ergens in of achter haakt. Maar ook in de pocketroutes in Margalef merkte ik het verschil. De punt van de schoen paste soms in de kleinste pockets, iets wat met de stompere punt van de Galileo's niet gelukt was. Maar ook op de verticale wanden van Siurana gaf ik vaak de voorkeur aan de Blackwings, omdat je met de punt van je schoen op de kleinste treetjes kunt staan.
Deze schoenen zijn echt super! Het gebeurt me nu best vaak dat ik na een beweging denk: "Hè, dat kon toch eigenlijk helemaal niet?". Soort wondersloffen zijn het... en ik draag ze steeds vaker.

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten