zondag 8 januari 2012

Topostrijd in Finale!

In 2007 hebben we voor het eerst Finale Ligure bezocht. We maakten toen gebruik van de nieuwste topo van dat moment: Y2K, uitgegeven in 2000 en van de hand van Andrea Gallo (versie 2007 was nog in de maak). Een klimmaatje van ons had de voorgaande versie, maar daar konden we niet goed mee uit de voeten. We zouden beter af zijn met een nieuwe topo, dachten we. Maar ook de nieuwe topo gaf wazige beschrijvingen van de aanloop naar de massieven en ook klopten de tekeningen van de massieven en de klimroutes heel vaak niet. We hebben heel wat lopen struinen door prikbosjes en olijfboomgaarden.
Later, in 2010, hebben we Finale weer bezocht en we dachten toen opnieuw: "Laten we de nieuwste topo maar kopen, want die zal wel beter zijn". Tot onze verbijstering was er niets verbeterd. Er waren nieuwe routes in opgenomen, maar dat was de enige verandering.
Later vonden we bij een pizzeria een topo uit 1994 en die bevatte nota bene betere tekeningen van de routes. Maar de beschrijving van de gebieden was nog net zo slecht. Het was verbazingwekkend dat na zoveel jaar en zoveel edities van deze topo de kwaliteit nog steeds zo slecht was. Maar omdat er geen enkel goed alternatief was werd de topo toch wel verkocht en dat leek het enige wat voor de auteur van belang was.

Maar nu is er een echte concurerende topo van de hand van Marco Tomassini: 'Finale Climbing', uitgegeven bij Versante Sud. Saillant detail is dat beide auteurs een klimwinkel runnen in het hart van Finalborgo, een plaats in de gemeente Finale Ligure. Marco Tomassini heeft eerder ook wel een topo uitgegeven, maar die was zeer summier. Nu heeft ook hij een zeer uitvoerige topo gemaakt die een echte concurrent van de 'oude vertrouwde' topo van Andrea Gallo kan worden. Maar het duurde niet lang voordat er een reactie van Andrea Gallo kwam. Inmiddels is er ook een nieuwe versie van zijn topo verschenen! De topo met de naam 'Finale 8.0' en het is direct duidelijk dat hij goed naar de topo van zijn concurrent gekeken heeft.

Bij de lokale boekhandel kun je beide topo's kopen, in de klimwinkels alleen de topo van de eigenaar zelf. Een euitgebreide vergelijking van beide topo's volgt binnenkort op deze site.

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten