zondag 29 januari 2012

Back to (old) school

Het klimmen in ieder klimgebied en type rots is altijd anders. Maar soms zijn de verschillen wel erg groot. Op dit moment klimmen we in Siurana en de stijl van klimmen hier wordt vaak aangeduid met de term 'old school'. Dit betekent klimmen op erg verticale of licht overhangende wanden met hele kleine greepjes en vaak minuscule voettreetjes. Het is totaal verschillend met het soort routes die we de afgelopen twee maanden hebben gedaan. Op Kalymnos en in Geyikbayiri vind je vooral veel overhangen, tufa's en stalactieten. Het klimmen in deze gebieden wordt ook wel eens aangeduid met de term 3D klimmen: ook achter je rug kun je soms van alles beetpakken of een voet tegen aan zetten om je voort te bewegen.
De stijl van 'old school' is een stijl die ons normaal gesproken wel goed ligt. Het zijn type routes zoals je die ook vaak in België aantreft; dàt hebben we dus wel meer gedaan. Vol vertrouwen stapte ik dan ook de eerste routes in Siurana in. Maar het leek wel of ik het verleerd was. Mijn onderarmen verzuurden verschrikkelijk op de crimpy greepjes en ik had enorm veel moeite om mijn voeten goed te plaatsen. Ik had niet gedacht dat ik na een aantal maanden klimmen in totaal andere gebieden hier zoveel moeite mee zou hebben.  Old school werd dan ook weer: terug naar school. Eerst weer goed op je voeten leren staan en daarbij ook hele kleine greepjes een beetje ontspannen vastpakken zodat je niet direct verzuurd.
Gelukkig begint het na een week klimmen al weer aardig te wennen en klimmen we al weer bijna op het zelfde niveau als in Geyikbayiri.

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten