vrijdag 21 oktober 2011

Vipava en Vipavska Bela

Voor we half oktober naar Kroatië vertrokken hebben we in Slovenië nog 2 kleinere kimgebieden bezocht: Vipava en Vipavska Bela in Slovenië. Van andere klimmers hadden we begrepen dat deze gebieden de moeite waard waren. In de topo zag het er wel aardig uit, en omdat het niet ver van Osp lag, zijn we er heen gereden.
Omdat wij het klimmen er weinig interessant vonden en bij onszelf dachten “België is beter”, slechts een korte review en geen sterren-waardering. We hebben elk gebied maar één dag bezocht – wellicht te kort voor een goede review, maar als een gebied na 1 dag al niet meer trekt, kun je je afvragen of het de moeite wel waard is om er heen te gaan.

Vipava

Eerst hebben we Vipava bezocht, slechts 35 km ten noorden van Osp. Omdat er in Osp nauwelijks voorzieningen waren, ondanks dat het een internationaal bekend gebied is, dachten we nu ook weer in een erg klein dorp terecht te komen. Ook de topo meldde geen voorzieningen. Niets was echter minder waar! Langs een grote doorgaande weg is Vipava een groot en druk dorp. De hele dag raast het verkeer langs. Ook is er in Vipava een kazerne. De soldaten doen in de velden en bossen onder de wand  schietoefeningen. Hun geknal weerkaatst aardig tegen de verschillende wanden van het massief. Niet bepaald een rustig klimgebied. Wat wel handig is, is dat er 2 supermarkten zijn en 2 bakkers. Op de plaats waar klimmers vroeger konden parkeren, was nu ook een sportcomplex (incl. kleine klimwand) en een camping aangelegd. De camping was inmiddels gesloten, dus wij hebben gebivakkeerd op de parkeerplaats.
In Vipava vind je 260 routes verspreid over 19 massieven. De massieven liggen op het zuid-westen, op warme (zomer)dagen kun je er alleen in de ochtend klimmen, anders is het echt te warm. Je klimt er op nog redelijk scherpe kalk, en het is overwegend plaat klimmen. Je kunt er ook enkele meerdere touwlengtes doen, waarvan een aantal routes kris kras door elkaar lopen, dezelfde instap hebben of zich splitsen of juist samen komen. De routes zijn 6 tot 110 meter lang. In sector Rumena kun je ook wat overhangende routes klimmen.
Wij hebben daarom alleen sector Rumena bezocht. Wat ons op viel was dat er veel begroeiing is en de kwaliteit van het gesteente matig, waardoor er regelmatig wat uitbreekt. Ook klopte het aantal routes niet met de topo en omdat de namen niet altijd duidelijk op de wand staan, stap je makkelijk in de verkeerde route.
De behaking is modern en de standplaatsen zijn ook van een prima kwaliteit. De aanloop varieert tussen de 5 en de 30 minuten. Het merendeel van de routes ligt in het bereik tot 6a (172 routes). Klim je tussen de 6a+ en de7a+, dan vind je er nog zo'n 80 routes. Daarboven is niet veel meer te doen.

Vipavska Bela

In Vipavska Bela vind je een heel ander type rots. Hier ze je duidelijk hoe het water ooit de onderkant van het kalkmassief heeft afgesleten. Veel instaps hebben dan ook een 'boulderachtige' instap. De routes zijn er over het algemeen erg kort: een enkele route is 30 meter, maar de meeste routes zijn niet langer dan 15 meter. Er zijn in totaal 121 routes verspreid over 6 massieven. Je klimt op kalk en dolomiet met kleine pockets. De behaking is modern en de standplaatsen zijn goed, maar de behaking in het onderste deel van de route is vaak wat spannend. Als je eruit valt voor de 3e haak, maak je onvermijdelijk een grounder. Wij vonden het er wat hard gewaardeerd. Je vindt er routes tussen de 4c en de 8a. De rots ligt in het bos en dat is ideaal op warme dagen. In de middag heb je er schaduw. Vipavska Bela ligt voorbij het dorpje Vrhpolje, dat ongeveer 2 km van Vipava af ligt. Middenin het dorp is een camping waar je voor €8,- per persoon kunt overnachten.

Adressen
Camping Tura in Vipava, open van 1 mei tot 1 oktober, op loopafstand van de rots.
Camping in Vrhpolje (vlakbij Vipavska Bela), we weten niet of ze sluiten, maar in oktober zijn ze in ieder geval nog geopend, €8,- p.p.p.n.

Topo
De topo van Vipava en Vipavska Bela

Foto's
De foto's van Vipava en Vipavska Bela

Esther

1 opmerking:

petje zei

Leuk dat ik dit nog vind. Ik kan de lokaliteit van Vipava beamen, we hebben de touwzak nog niet eens uitgepakt daar. Vipavska bela beviel beter. En ook ervaren dat de waardering best hard was, maar wel toegankelijk en leuk dat er routes tussen 4 en 7c bij elkaar liggen. Er zijn in de buurt van Bled wel een aantal gebieden die zeer de moeite waard warne, zijn jullie daar eens, schrijf er maar over!

Een reactie posten