woensdag 19 oktober 2011

Topo-review: Slovenija. Sportnoplezalni vodnik

Voor Slovenië hebben we de zogenaamde landentopo Slovenija. Sportnoplezalni vodnik van uitgeverij Sidarta gebruikt. Deze topo uit 2007 geeft een overzicht van alle klimgebieden in Slovenië. In Slovenië is het klimmen sterk aan het groeien. Waren er in 1994 38 klimgebieden, in 2007 waren het er al 84. In veel gebieden mogen nog steeds routes geoepend worden en wellicht zijn of worden er nog nieuwe gebieden ontsloten voor de klimsport. In Slovenië is de topo van 2007 uitverkocht. Op www.sidarta.si kun je zien of en wanneer er een (herziene) druk uit komt.

Algemene info
De topo is viertalig. Alle informatie is in het Sloveens, Italiaans, Duits en Engels weergegeven. Van elke gebied worden de kenmerken beschreven en wat de beste periode van het jaar is om er te klimmen. Daar waar van toepassing wordt ook accomodatie genoemd of andere belangrijke info.

De topo geeft middels pictogrammen informatie over: de aanloop, de ligging (hoe hoog het massief ligt) de oriëntatie t.o.v. de zon, het soort routes: plaat, verticale wand, overhangend of dakjes. Verder kun je per massief in één oogopslag zien hoeveel routes er per moeilijkheidsgraad te vinden zijn. De volgende categorieen worden genoemd: … 6a, 6a-6b+, 6c-7a+, 7b-7c+, 8a-8b+, 8c...9a.

Weergave van de routes
De verschillende massieven en sectoren worden middels zwart-wit tekeningen weergegeven. Over het algemeen zijn de tekeningen erg goed. Wat je echter niet kunt zien in de tekeningen is of er begroeiing is. Zo hebben wij een aantal keer in een volledig begroeide sector gestaan (Osp – sector C; Vipava sector Siva / sector Rumena). Zowel klimmend als zekerend heb je dan last van prikbosjes en klimop. Uit de tekst kun je ook niet opmaken of de sector last heeft van begroeiing of hoe populair een bepaald gebied is. Maar misschien is dat wel het manco van een snel groeiend aantal routes.

De keus van klimgebieden
De topo heeft voorin een tabel opgenomen waarin je kunt zien welk massief wat te bieden heeft. Vooral de toevoeging van 'sterretjes' is informatief. Zo geeft één ster aan dat een gebied van Sloveens belang is en 2 sterren geven aan dat een gebied ook internationaal gezien aantrekkelijk is. Daarnaast zijn er gebieden zonder sterren (van lokaal belang?) en gebieden met een '!' gemerkt. De gebieden met een uitroepteken kun je volgens de topo beter mijden i.v.m. slechte behaking. De gebieden die wij hebben bezocht hadden één of twee sterren. Opmerkelijk is dat een gebied dat internationaal van belang is helemaal niet de te verwachten voorzieningen hoeft te hebben. Osp en Crni Kal zijn kleine gehuchten waar nauwelijks iets te doen is, terwijl Vipava (dat slechts van Sloveens belang is) van alle gemakken is voorzien.

Last but not least: info over klimwinkels
In de topo worden vijf klimwinkels genoemd. Omdat mijn helm kapot ging hebben we drie klimwinkels bezocht. Eén ('Papi Sport' bij Triëst) bleek na lang zoeken niet meer te bestaan. 'Tecno Sport' (in Triëst) verkoopt voornamelijk kleding. In Ljubljana hebben we 'Pohodnik' bezocht: een kleine maar redelijk gesorteerde winkel. Ook vonden we er heel toevallig een IGLU sport. Een zeer grote en ruim gesorteerde buitensportzaak. Let wel, voor koopjes hoef je in geen van de genoemde winkels te zijn.
Rondom de gebieden die wij bezocht hebben (Osp, Misja Pec, Crni Kal, Vipava en Vipavska Bela) hebben wij geen klimwinkels gezien. Nou ja, kortom: als je in Slovenië gaat klimmen, vergeet dan vooral je spullen niet.

Topo: Slovenija. Sportnoplezalni vodnik
auteur: Betka Galicic e.a.
uitgeverij: Sidarta, Ljubljana
jaar van uitgave: 2007
ISBN: 978-961-6027-48-9

Update: Inmiddels is er in 2012 een nieuwe editie van deze topo verschenen. Hierin staan o.a. een aantal nieuwe gebieden en zijn de GPS coördinaten toegevoegd.

Nonstop-waardering: 3,5 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten