vrijdag 14 oktober 2011

Crag-info: Osp, Misja Pec en Crni Kal

Half september hebben we Lumignano verlaten en zijn we op een regenachtige maandag vertrokken naar Slovenië. Iets ten zuiden van Triëst liggen drie klimgebieden die we graag eens wilden zien. Osp en Misja Pec zijn natuurlijk dé bekende klimgebieden van Slovenië met veel routes in de hogere moeilijkheidsniveaus. Beiden liggen het dorp Osp, maar een paar kilometer daar vandaan ligt nog een groot en veel minder bekend klimmassief 'Crni Kal'. Drie klimgebieden op een rij – ook al zijn de routes zwaar, we zouden ons er vast wel een week of twee kunnen vermaken.

De rotsen de de routes
In alle drie de gebieden klim je op kalk. In Osp kun je zowel klimmen in rechte wanden met tufa's, wasserrillen als in meer overhangende routes. Je vindt er 22 routes tot 6a+ en de overige 183 routes zijn zwaarder. Met name in de moeilijkheidsniveaus van 6c tot 8a vind je veel routes. De routes in de sectoren C1 en C2 overwoekerd door planten en kun je beter vermijden.
In Misja Pec vind je een aantal steile routes, maar het centrale deel van het massief wordt gevormd door overhangen met tufa's en andere druipsteenvormen. Gemiddeld is het hier nog iets zwaarder dan in Osp: de bulk aan routes ligt in de moeilijkheidsniveaus van 7b tot 8c. Mocht je een 9a willen doen: hier kan het!
De grootste verrassing was toch wel Crni Kal met zeer mooie voornamelijk rechte wanden met spleten en kleine randjes. De routes zijn vaak 30 meter lang. In Crni Kal zijn er met 126 route tot 6a veel meer mogelijkheden voor beginnende klimmers. Maar er zijn ook meer dan 120 routes tussen de 6a+ en de 7b.

Alle drie de massieven hebben voornamelijk routes van één touwlengte; in Osp en Misja Pec kun je ook enkele routes doen met 2 of 3 touwlengtes. De massieven zijn zeer populair, zowel bij Slovenen als ver daarbuiten. Dat betekent dat het met name in de weekenden erg druk kan zijn en helaas ook de de massieven in snel tempo glad geklommen worden.

Behaking
De routes zijn voorzien van moderne behaking en ook de standplaatsen zijn goed. De meeste standplaatsen zijn volledig ingericht. En met volledig bedoelen we twee haken, een ketting en een karabiner of een maillon.

De beste tijd
In de topo staat dat het in de zomer te heet is om te klimmen, tenzij je heel vroeg gaat of 's avonds. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen en op zachte dagen kun je er ook wel in de winter terecht. Wij hebben heel toevallig erg warm weer gehad – en het is dan echt te warm om te klimmen. Helaas toch al wat later in het jaar, dus om 19u wordt het echt te donker om te klimmen. Wij klommen ongeveer van 9u tot 14u en dan 's middags naar de zee. Ankaran of Koper hebben prima strandjes en dat is ongeveer 15 minuten met de auto.
In Misja Pec en Crni Kal heb je wel de mogelijkheid om wat langer door te klimmen, maar je moet dan wat vaker verkassen om in de schaduw te blijven.

Overnachten, boodschappen doen en wifi
In het dorp Dekani, ongeveer 8km van Osp vandaan, is een kleine supermarkt waar je zo'n beetje alles kunt krijgen. In Osp of Crni Kal zelf kun je geen inkopen doen. In Koper vind je aan de rand van de stad een aantal grotere supermarkten.

In Osp kun je kamperen bij de familie Vovk. De camping kost €10,- per persoon per nacht en ze zijn het hele jaar geopend. Je kampeert op een mooi grasveldje met enkele bomen en er is een kampvuurplek en een afdakje met wat bankjes. Douches en warm water zijn inbegrepen in de prijs. Het zwembad op het terrein is niet toegankelijk voor campinggasten.
Het veld is prima, maar wij vonden het er niet erg 'leuk'. Gepoetst werd er niet, alles was gammel of stuk en een vriendelijk woord kon er niet af. Het hoeft echt niet spic en span te zijn en ook niet vreselijk goedkoop, maar als mensen hart hebben voor hun camping, is het toch echt veel veel leuker om er te zijn. En dat was wat we misten.

Als je zou willen bivakkeren met een busje of zoiets, dan is dat niet mogelijk in Osp. Zowel bij het klimgebied Osp als bij Crni Kal mag je niet parkeren tussen 21u en 6u. In het dorp Osp mag je alleen aan de rand van het dorp parkeren – naast de camping en alleen overdag.
Je kunt wel in Cnri Kal bivakkeren. Er zijn twee parkeerplaatsen buiten het dorp, vlakbij de rotsen en als je in een busje of de auto slaapt, kun je er prima overnachten.
Op de iets hoger gelegen parkeerplaats (vlakbij sector A), staan zelfs 2 'Dixies' en een vuilcontainer. De wc's worden schoongehouden en voorzien van toiletpapier. Soms rijdt de politie even langs en zwaait dan vriendelijk.
Vlakbij Crni Kal vind je langs de weg een café annex snackbar 'Viki Burger'. Je kunt er eenvoudige maaltijden krijgen en heerlijke ijsjes. Volgens andere klimmers mag je er gerust de hele avond zitten kaarten of gebruik maken van wifi – ook als je niet veel consumeert. Viki Burger is het hele jaar open.

Mocht je niet willen kamperen of bivakkeren, dan kun je ook nog naar een hostel. Van onze Poolse buren op het bivakplekje kregen we het volgende adres. Of het wat is weten we niet, maar wellicht is het een goed alternatief: Hostel Xaxid, Zerid 16, 6275 Crni Kal.

Topo
- Slovenija - Sportnoplezalni vodnik / Betka Galicic (2012 Sidarta)
- Sul Confine / Danielle Bucco (2013 Versante Sud)

Foto's
De foto's van Osp Misja Pec en Crni Kal

Non-stop-waardering: 4 sterren
Hier willen we graag nog een keer naar toe!

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten