maandag 31 oktober 2011

De Bura

Het kleine broertje kenden we al: de "Mistral", een koude noordenwind die in Frankrijk vaak in het dal van de Rhône waait. Nu hebben we ook kennisgemaakt met de grote broer van de Mistral: de "Bura". De Bura is een snijdend koude valwind die met enorme snelheden over de kustgebieden tussen Triëst en Dubrovnik kan waaien. De grootste windsnelheden worden bereikt bij de Velebit bergketen in Kroatië, precies waar Paklenica ligt.
Tijdens ons bezoek aan Paklenica kwam de Bura opzetten. De Bura wordt in de kloof van het klimgebied gekanaliseerd, waardoor wij het gevoel kregen dat het hartje winter was, ondanks een zonnetje en een strak blauwe lucht. Gewapend met onze isolerende winterkleding hebben we toch geprobeerd te klimmen. Eén dag, dat was genoeg. We besloten daarna uit te wijken naar het klimgebied 'Karin' waar je door de ligging vrijwel geen last hebt van de Bura.
Alleen voor ons bivak konden we geen beschutte plek vinden. Maar ach,in onze bus zouden we er vast geen last van hebben, dachten we. De hele nacht beukte de Bura echter met windstoten tot orkaankracht in op de bus. Hoewel Bensie zich kranig hield onder dit geweld, deden wij geen oog dicht en werden we een beetje zeeziek van het hevige geschommel van de bus.
Halverwege de nacht besloten we toch maar om wat beschutting te gaan zoeken in het dichtsbijzijnde dorpje. Het was nog een hele tour om vanuit de slaapruimte voorin de bus te komen. In het centrum van het dorp vonden we een parkeerplaats achter een schoolgebouw. In de luwte van dat gebouw lukte het weer om een beetje rustig te slapen, zodat we toch nog fit genoeg waren voor een tweede dagje Bura-vrij klimmen in Karin.

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten