zondag 11 september 2011

De klimmer versus de klettersteiger


We staan nu al een paar dagen met onze bus op een parkeerplaats onder aan de Brunecker Turm. Naast klimroutes vind je op dit massief ook een beroemde klettersteig (Ferrata Tridentina). Iedere dag komen tientallen klettersteigers hierop af. Een goede gelegenheid om de verschillen tussen klimmers en klettersteigers eens te analyseren.
  1. De klettersteiger komt 's ochtends fris gewassen uit zijn hotel of pension bij de rots aan. Dit terwijl een klimmer het liefst als een halve zwerver onder aan de rots bivakkeert.
  2. Het aantal vrouwen in een groep klettersteigers is opvallend hoog, terwijl het rotsklimmen (helaas) nog steeds door mannen wordt gedomineerd.
  3. Bij aankomst zijn de klettersteigers druk en enthousiast en geven elkaar volop aanwijzingen over hoe ze hun gordel aan moeten trekken. Een klimmer pakt rustig en zonder al te veel woordenwisseling de spullen bij elkaar.
  4. Opvallend is dat klettersteigschoeisel uit de originele verpakking komt. Ook zien de klettersteigers er fancy uit: witte shirts en pasteltinten voeren de boventoon! Terwijl de klimmer de klimschoenen ergens uit opdiept en oude troep draagt.
  5. De integraalgordel is bij klettersteigers nog steeds een veel gezien item. Terwijl deze door klimmers halverwege de vorige eeuw al naar het museum is verbannen na de introductie van de heupgordel.
  6. Veel klimmers zetten het liefst geen helm op en als ze het doen dan toch zeker niet voordat ze bij de wand staan. De klettersteiger daarentegen is de auto nog niet uit of de helm is al op. Ook al is het vanaf hier nog zeker 50 minuten lopen voordat ze bij een rotswand in de buurt zijn. Een stukje veiligheidsbewustzijn, waar wij als klimmers nog wat van kunnen leren ;-)
Pieter

8 opmerkingen:

Anoniem zei

??? Klimmers zijn toch al vertrokken voordat de toeristen komen?

;-) Ron

Anoniem zei

Dat klinkt goed! Was ik maar een klettersteiger! Nouja op die integraalgordel na dan, maar voor de rest pakken zij het blijkbaar toch een stukje beter aan dan die vervelend arrogante sportklimmers.

Anoniem zei

99% van de Nederlandse klimmers klimmen met 100kg aan overtollig materiaal/eten/ bivakzakken en andere onzin op hun rug! Daarentegen zie ik vaak bij veel klettersteigers(waar ik overigens geen fan van ben) dat zij er qua rugzak inhoud er meer kaas van hebben gegeten. Alleen datgene wat je nodig hebt; niet meer dan een liter drinken en 2 snackjes a la snickers

Anoniem zei

Hallo Pieter,

Mag ik die foto van die 'rups' met mensen gebruiken voor een NKBV klettersteigbrochure. Mooi voorbeeld van overbevolking. Zo ja, zou je een hi-rez exemplaar van de foto kunnen mailen/uploaden/wetransfer-en/etc? Please, please...

@Ron: de klimmers zijn alweer terug [voordat de toeristen komen]! Zonder gekheid: onderaan de Brunecker Turm slaap ik ook uit. Leuk om iedereen met van die mooie nieuwe sets/uitrusting in de weer te zien.

Harald

Anoniem zei

@ anoniem met zijn 99%...

Ik zal me zelf tot die 1e % rekenen.. ;)


Maar geen klettersteiger die ook maar iets van materiaal mee heeft om iemand te redden die gevallen is .. geen wonder dat ze niks bij hebben...

Albert zei

En de ene Via is de andere niet.
En de ene klettersteiger is de andere niet.
Op een zwarte Via bijvoorbeeld vlak bij Arco weet je dat je uitermate goed voorbereid moet zijn. Daar klim je dan ook alleen. Maar je hebt ook klimboskwalititeit, daar zal het drukker zijn.
En verder... Doe maar gewoon en geniet van de uitdaging en vooral vaak de prachtige uitzichten!

Erik zei

Klettersteigen, is dat niet klimmen voor dummies?

Anoniem zei

Mooi staaltje van zelfverheerlijking. Laat lekker iedereen in zijn waarde en op zijn eigen manier van de bergen genieten.

En goedbedoeld advies is natuurlijk altijd welkom, zeker als het daarmee voor iedereen leuker en veiliger wordt.

Een reactie posten