vrijdag 26 augustus 2011

De topo van Presles – een ware ramp

Het is de eerste keer dat ik een review schrijf om de frustraties van me af te schrijven in plaats van anderen te enthousiasmeren. Er is geen dag voorbij gegaan of we hebben ons verschrikkelijk geërgerd aan deze topo. Als je van wandelvakanties en speurtochten houdt, dan kun je waarschijnlijk wel heel veel plezier aan deze topo beleven!

De topo heet 'Escalades à Presles' en omvat meer dan 300 langere routes en bijna 300 routes van één enkele lengte. Wij kwamen hier vooral voor de lange routes. De nieuwste uitgave van de topo omvat voor het eerst een onderverdeling in 15 sectoren. Per sector is een algemene beschrijving opgenomen èn een beschrijving van de aanloop en de terugweg.
Per route is kort aangegeven wat je van de route kunt verwachten. Info over de kleur van de haken, de soort behaking, de standplaatsen, en de schoonheid van de route. Verder zijn er per massief zwart-wit foto's opgenomen èn uitgebreide tekeningen van de routes. Er is ook een index van de routes: per route is aangegeven in welke sector en op welke plek je de route kunt vinden. Last but not least is er een afstreeplijst opgenomen in de topo. Je kunt de routes die je hebt geklommen afvinken...

Klinkt allemaal heel positief, toch?

Maar nu komt de crux: het is ons slechts met heel veel moeite gelukt om de lange routes te vinden!!!!!! Namen staan sporadisch op de wand, sommige routes beginnen halverwege de wand, zonder dat daar informatie over te vinden is (moet je eerst via een andere route naar toe) en sommige routes worden wel beschreven maar staan nergens ingetekend in de topo. De ramp wordt nog groter als er sportklimroutes èn langere routes op één en dezelfde wand zitten. Deze worden in de topo in aparte foto's en lijsten gepresenteerd. Hoe je deze foto's moet samenvoegen zodat je het totale overzicht krijgt van de juiste volgorde van alle routes in de wand is voor ons nog steeds niet duidelijk. En omdat de nummering ook al niet logisch is, zoek je je soms helemaal gek.
En aan de foto's heb je niets – de opgenomen zwart-wit foto's van de massieven zijn van zó'n slechte kwaliteit dat enig detail er niet in te ontdekken is, ze hadden van ieder willekeurig rotsmassief kunnen zijn. Als het je dan toch lukt om er iets in te herkennen dan ontdek je dat sommige routes gewoon op de verkeerde plek zijn ingetekend. De auteur vond het waarschijnlijk zelf ook lastig om deze wazige foto's te interpreteren. Opmerkelijk is is dat de topo een bijlage heeft met foto's van allerlei klimmers in actie. Deze foto's zijn in kleur èn van goede kwaliteit! Een beetje vreemde prioriteit...
Toen het ons uiteindelijk toch gelukt was om een route te vinden kwamen we er achter dat het aantal touwlengtes niet klopte en dat de moeilijkheidsgraad van de touwlengtes verwisseld was.
In de topo ontbreekt ook een indicatie van de lengte van de routes en de abseils. Laat je dus niet verrassen door abseilpunten die 50 meter uit elkaar liggen.

Aan de tekstuele beschrijving van de aanloop naar een massief heb je vaak ook niet veel. Ze zijn niet erg helder en bevatten nauwelijks een indicatie van afstanden of looptijden. Als aangegeven wordt dat één massief links van het andere ligt zou het best handig zijn om te weten of dit 3 meter links daarvan is of 3 kilometer. Bijzonder is ook dat de Engelse vertaling van deze introductie soms cruciale informatie mist t.o.v. de Franse versie...voor je het weet ben je het massief voorbij gelopen en sta je ineens heel ergens anders... Goed dus om ook de Franse teksten te lezen!

Wij hebben ons uiteindelijk gericht op sportklimmen – de sectoren met alleen sportklimroutes zijn goed weergegeven en gemakkelijk te vinden.

Nonstop-waardering: als puzzelboek zou deze topo waarschijnlijk 5 sterren verdienen, maar wij wagen ons niet aan een waardering – dat is aan de gebruiker die de topo wèl volledig snapt.

Titel: Escalades à Presles
Auteur: Dominique Duhaut
Uitgave: 2011 – Promo Grimpe
ISBN: 978-2-914007-50-4
Prijs: €27,-

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten