zaterdag 11 juni 2011

Topo-review: Cormot (Bourgogne)

Voor Cormot heb je de keuze uit twee topo's:  'Bourgogne onsight' van Jingo Wobbly en 'Topo d'escalade Cormot' van de CAF. 

'Bourgogne onsight'
Deze topo is uitgeven door een klimmend Brits echtpaar klimmers die ook diverse andere topo's uitgebracht hebben. De topo beslaat niet alleen Cormot maar ook nog 18 andere gebieden in de Bourgogne waaronder Saffres. Het is een zeer mooi uitgevoerde topo met kleurenfoto's en informatie over de massieven, kamperen en andere toeristische informatie. De massieven zijn weergegeven door middel van duidelijke kleurentekeningen. Per route krijg je door middel van de diverse symbolen gedetailleerde informatie zoals: de lengte, het karakter, haakafstanden, aantal haken en locatie van de cruxpassage. Wat opvalt is dat de auteurs de routes een eigen waardering hebben gegeven die afwijkt van de lokale topo. Wij vonden deze waardering vaak beter passend dan die van de lokale topo. Wat wel jammer is, is dat de originele waardering niet vermeld staat. De teksten in de topo zijn Engelstalig en een deel is ook in het Frans weergegeven.

'Topo d'escalade Cormot'
Deze Franse topo is uitgegeven door Club Alpin Français. De massieven en de routes zijn weergeven door middel van schetsen die niet altijd even duidelijk zijn. De extra informatie die je over routes krijgt is summier. Wat wel prettig is is het alfabetisch overzicht van de routes en een overzicht van de routes per niveau.

Conclusie
Links: Jingo Wobbly
Hoewel de lokale topo meestal onze voorkeur heeft is het kwaliteitsverschil zo groot dat we toch de topo van Jingo Wobbly aanbevelen. De topo van de CAF is vooral interessant om de originele waardering van de routes op te zoeken. Overigens is het opmerkelijk dat de topo's de sectoren verschillende namen geven!
Opvallend is dat bij de sectoren nummers op de rots geschilderd zijn,  maar dat in geen van beide topo's deze nummers weergegeven worden. Erg jammer, omdat het ontzettend zou helpen bij de oriëntatie binnen het gebied. Omdat maar bij enkele routes de naam op de rots staat, moet je de eerste dag wel even zoeken naar de routes.

Titel: Bourgogne on sight
Autor: David (Jingo) en Carrie (Wobbly) Atchison-Jones
Editie: 2003
ISBN: 1-873 665 31-8
waardering
Titel:Topo d'escalade Cormot
Auteur:Club Alpin Français (CAF) - Chalon sur Saône
editie: 1999
waardering

Pieter en Esther

1 opmerking:

nonstopclimbing.nl zei

Naschrift: naar aanleiding van onze review hierboven hoorde ik in de klimhal dat er een topo te koop is waarin de nieuwste routes zijn opgenomen. Uit de beschrijving maakte ik op dat het om kopie gaat van de Topo d'escalade (1999), maar dan met een update van de nieuwste routes. Deze topo dateert uit 2008 en is verkrijgbaar in Nolay, in een ringbandje. Ook hoorde ik dat onze review op de topo van 1999 ook op gaat voor de ringbandversie.
Esther

Een reactie posten