donderdag 16 juni 2011

Gear-Review: Five-Ten Anasazi Arrowhead

Sinds lange tijd is de Anasazi VCS van Five Ten mijn favoriete klimschoen. Enkele weken geleden kregen we van onze sponsor Five-Ten de gelegenheid om de nieuwe versie van de Anasazi reeks te proberen de 'Arrowhead'.

Ontwerp en specificaties
De Arrowhead is een licht asymmetrisch "toe down" model, waarbij de zool voorgevormd is zodat de tenen naar beneden zijn gericht. De bovenkant is van Cowdura™ kunstleer en de zolen zijn uitgevoerd met het Five Ten Stealth Onyxx rubber dat ook voor de VCS wordt gebruikt. De neus van de schoen is voorzien van het allernieuwste Stealth® Mystique™ rubber dat voor een langere levensduur moet zorgen. Ten opzichte van de VCS is ook het ontwerp van de hiel van de schoen aangepast zodat deze beter aansluit op de voet en ook de wreef van de schoen loopt verder door. Net als de VCS is ook de Arrowhead uitgevoerd met een klittenbandsluiting.

Gebruik
Het eerste wat je opvalt als de schoenendoos open doet is........, de kleur! In vergelijking met de zandkleurige VCS springt het fel oranje van de Arrowhead er wel uit. Wat verder opvalt is dat de zool inderdaad een sterke kromming heeft in vergelijking met de zool van de VCS die nagenoeg plat is. Als de de schoenen aantrekt merk je direct dat de hiel van de schoen beter aansluit om de voet. Het echte voordeel hiervan merk je tijdens het klimmen als je bijvoorbeeld een heel-hook toepast. De VCS heeft dan nogal eens de neiging om te gaan schuiven, de Arrowhead blijft veel beter om je hiel zitten. De grip van het Onyxx rubber is als vertrouwd; zowel op de treetjes in de hal als op de rots heb je op de kleinste puntjes geweldige grip. De schoenen voelen comfortabel aan en je kunt goed voelen waarop je staat. Door de toe-down vormgeving gaat het exact plaatsen van je voet eigenlijk vanzelf.

Conclusie
Door het licht-asymmetrische ontwerp is de Arrowhead nog steeds een all-round klimschoen die zowel binnen als buiten te gebruiken is. De 'toe-down' vorm zorgt ervoor dat je beter op kleine randjes kunt staan en ook beter trekbewegingen met je tenen kunt maken. Voor plaatroutes heeft de VCS nog mijn voorkeur. Op andere ondergrond vind ik de Arrowhead een fijnere schoen. Schoenen met veters sluiten vaak nog net iets beter aan om de voet, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar klittenband. Al jarenlang is de Anasazi VCS de bestseller van Five Ten, maar met de komst van de Arrowhead zou hier best wel eens verandering in kunnen komen. En die kleur, die went wel... De Arrowhead is sinds begin deze maand te koop bij Zwerfkei.

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten