vrijdag 13 mei 2011

Gear-review Wild: Country Helium Express set

De klimmer heeft bij de aanschaf van nieuwe setjes keuze te over. Een tiental leveranciers van klimmateriaal heeft vaak ieder weer meer dan tien soorten setjes in het assortiment. Alleen voor de klimmer die zeer specifieke wensen heeft is de keus vaak iets kleiner. De afgelopen weken hebben wij de Helium Express setjes van Wild Country uitgebreid mogen testen.

Lichtgewicht
Eén van de belangrijkste criteria voor klimmers is op dit moment het gewicht van setjes. De Helium is met zijn 72 gram niet het allerlichtste setje dat verkrijgbaar is, maar het mag zich zeker tot de groep 'lichtgewicht' rekenen. Bij de meeste andere fabrikanten zie je dat de winst in het gewicht gehaald wordt uit het kleiner maken van de karabiners. Niet bij de Helium, je krijgt karabiners van volwaardige grootte. Ook zie je vaak dat het gewichtsverlies resulteert in een lagere breeksterke van de karabiners (tot 20 kN, gesloten ,7 kN open). Ook hier doet de Helium met zijn 24kN breeksterkte geen enkele concessie (10 kN open).

No-Snag
Een ander belangrijk aspect is of er aan het einde van een karabiner een haakje zit. Dit zorgt voor een grotere breeksterkte bij een gesloten karabiner, maar het heeft als nadeel dat je bij het in- en uitklippen overal achter blijft hangen. Voor standaard karabiners zijn er diverse types met een verbeterd ontwerp (b.v. keylock), alleen voor karabiners met draadsnappers is de keuze nog beperkt. Een aantal jaar geleden was het DMM die met de Shield karabiner de eerste 'no-snag' draadkarabiner op de markt bracht. Ook Wild Country heeft bij de Helium met zijn 'Cleanwire' vormgeving de karabiner zo ontworpen dat hij nergens achter blijft hangen. 

Gebruik
Het is een feest om met de Helium express set te klimmen. De draadsnapper klipt ongelooflijk soepel en door het grote formaat van de karabiner kun je ze in alle omstandigheden makkelijk klippen. Het gewichtsverschil aan de klimgordel is bovendien direct merkbaar. Maar het meest enthousiast zijn wij wel over de 'no-snag nose'. Het verschil met een traditionele draadsnapper is al merkbaar bij het van de gordel halen van het setje. Maar het meeste voordeel levert dit toch wel op bij het terughalen van de setjes als het touw onder spanning staat.

Conclusie
Dit is zeker het mooiste setje dat wij tot nu toe hebben gebruikt. Zowel wat betreft het ontwerp,  het gebruik en de breeksterkte behoort de Helium echt tot de absolute top. De belangrijkste concurrent van de Helium is de Shield van DMM. Maar de Helium is lichter èn klipt soepeler dan de Shield. Het is waarschijnlijk niet de eerste keus voor een klimmer die maar twee weekenden per jaar naar de rotsen gaat. Maar ben je een meer fanatieke klimmer en wil je op geen enkel punt concessies doen, dan is de Helium waarschijnlijk het setje dat je moet hebben. Heeft de Helium dan geen enkel minpunt? Het belangrijkste minpunt voor veel klimmers zal toch wel de prijs zijn. Met een adviesprijs van bijna €28 per stuk behoort de Helium helaas ook op dit punt tot de absolute  top.

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten