zondag 13 maart 2011

Gear-review: Mammut Smart

Zekeringsapparaten zijn er in veel soorten en maten. De twee belangrijkste categorieën zijn de 'dynamische zekeringsapparaten' en de 'half-automaten'. De Smart van Mammut behoort tot de laatste categorie. De Smart is aanmerkelijk lichter en goedkoper dan vergelijkbare zekeringsapparaten als de Gri-Gri van Petzl of de Cinch van Trango. De afgelopen maand hebben we de Smart uitvoerig gebruikt in verschillende situaties en met diverse touwen.

Indoor toprope 
De Nederlandse klimmer gebruikt een zekeringsapparaat vooral voor toprope klimmen in de klimhal. De bediening van de Smart is bij het inhalen van het touw hetzelfde als bij de meeste andere zekeringsapparaten (zoals een tuber). Voor het laten zakken is de bediening duidelijk anders: de hendel van de Smart moet hiervoor met de duim iets naar voren worden geduwd, terwijl beide handen losjes om het touw worden gehouden. Het gemak waarmee in de klimhal het touw ingehaald kan worden en je de klimmer kunt laten zakken is vooral afhankelijk van de dikte en de soepelheid van het touw. Onze ervaring is dat vooral bij wat stuggere touwen, het zekeren niet zonder moeite gaat. De Smart is geschikt voor touwdiktes van 8.9mm tot 10.5mm, maar lijkt toch vooral bij de dunnere touwen goed tot zijn recht te komen.

Zekeren van een voorklimmer
De bediening van het apparaat is niet zonder meer probleemloos als je andere apparaten gewend bent. Het goed doorlezen van de gebruiksaanwijzing en het bekijken van de op internet aanwezige filmpjes is zeker van belang. Oefen daarna met de bediening van het apparaat in een veilige situatie. De bediening bij het uitgeven van het touw is veel eenvoudiger dan bij de Gri-Gri. Wij hebben de Smart gebruikt met diverse soorten touwen: een 9,8mm touw dat al 3 jaar intensief gebruikt wordt; een 1 jaar oud 9.5mm touw; en een bijna nieuw 9.4mm touw. Zodra je de bediening van het apparaat een beetje onder de knie hebt, verloopt het uitgeven van het touw met al deze touwen soepel. In vergelijking met andere zekeringsapparaten is het veel gemakkelijker touw uitgeven. De Smart is net als de andere half-automaten een apparaat dat gericht is op het single-pitch sportklimmen aangezien je er niet mee kunt abseilen.

Conclusie
De Smart is een licht en prijsgunstige half-automaat die vooral bij het outdoor-sportklimmen tot zijn recht komt. Het duurt even voordat je aan de bediening gewent bent, dus neem er de tijd voor. Bij het laten zakken is vooral van belang dat je snelheid met de hendel reguleert en niet te veel in het touw knijpt. Als je een dun of zeer dun touw gebruikt of als je een wat zwaardere voorklimmer zekert, dan geeft de Smart een goede ondersteuning bij het houden van een voorklimmersval. Een belangrijk voordeel boven andere half-automaten is dat bij een val het touw nog enigszins doorslipt en er daardoor dynamischer gezekerd kan worden. In deze situaties heeft de Smart dan ook sterk onze voorkeur boven een tuber-achtige. Voor indoor-toprope klimmen heeft de Gri-Gri nog altijd onze voorkeur als half-automaat.

Pieter

1 opmerking:

dirkjan zei

Ha, heb net de nieuwe smart gezien, voor dubbeltouw en ook om naklimmers te zekeren. Over een half jaar komt dan weer een nieuwe met groeven voor alle touwmaten....vrees ik.

Zelf gebruik ik nu de click-up. Leuk speelgoed he!

Een reactie posten