maandag 3 november 2014

Topo-review: Escalades autour du Ventoux


De topo 'Escalades autour du Ventoux' beschrijft de gebieden Saint-Léger-du-Ventoux, Malaucène en Beobin. Wij hebben van deze drie gebieden (tot nu toe) alleen Saint-Léger bezocht en deze topo-review is daarop gebaseerd.

Algemeen
De topo bevat veel tekst met wetenswaardigheden over klimmen, de regio en de geologische geschiedenis van het gebied en dat maakt de topo relatief dik (en zwaar) 184 bladzijdes. Pas op bladzijde 37 begint de 'werkelijke' topo. De topo is voornamelijk Franstalig, maar de informatie over de faciliteiten de omgeving en een korte paragraaf over veiligheid zijn in het Engels, Italiaans, Duits en Spaans geschreven. In de topo vind je ook allerlei advertenties van klimwinkels, accommodatie en klimhallen. Ook is er een artikel in de topo opgenomen over de legitimiteit van deze topo: door deze topo te kopen draag je bij aan het onderhoud van de massieven. Dringend advies (in het Frans) om geen Duits- of Engelstalige topo's te kopen, want die zijn zuiver commercieel en dragen niets bij aan de massieven.

De massieven
De topo heeft duidelijke kaartjes van de ligging van de massieven. Bij de kaartjes staat (in het Frans) een korte beschrijving van de weg ernaar toe. Wij konden dankzij deze informatie Saint-Léger-du-Ventoux zonder enige moeite vinden. Ook van de verschillende sectoren is een plattegrond opgenomen waarin je in één oogopslag kunt zien hoe je ernaar toe moet lopen.
De verschillende sectoren zijn in beeld gebracht middels foto's. In de foto's zijn twee verschillende kleuren lijnen aangebracht zodat je ziet waar welke route loopt. De foto's zijn niet heel scherp, maar omdat veel namen op de wand staan (in Saint-Léger met mooie miniatuurschilderijtjes), kun je de routes goed vinden. Routes die zich splitsen of meerdere instaps hebben, kun je door het gebruik van de twee kleuren goed volgen.
De massieven zijn opgedeeld in verschillende sectoren. Per sector vind je een overzichtsfoto en summiere informatie over de duur van de aanloop, de maximale lengte van de routes, het niveau van de routes en het type klimmen (steil, overhangend, plaat), de toegankelijkheid voor gezinnen met kinderen en de oriëntatie tov de zon. Bij de routes staat vermeld wie de route heeft geopend en in enkele woorden worden de routes cryptisch toegelicht.

- met graffiti -
No vampire topo
In Saint-Léger-du-Ventoux hangen op veel plaatsen aan de rots en bij de parkeerplaatsen bordjes met de tekst 'No vampire topo'. Hierboven al kort genoemd: ze zijn hier niet dol op de Duits-en Engelstalige topo's omdat die financieel niets bijdragen aan het onderhoud van de gebieden. Voor €20,- heb je een goede topo die wel ten goede komt van de gebieden. En ook zonder kennis van de Franse taal kom je er een heel eind mee omdat de kaartjes en de foto's goede informatie geven.

Praktisch
Titel: Escalades autour du Ventoux: Saint Léger du Ventoux, Malaucène, Beobin.
Uitgever: FFME 84
Editie: 2008
Verkrijgbaarheid: in Buis-les-Baronnies bij de klimwinkel annex gidsenbureau; in Entrechaux bij de press/tobacco; en bij klimwinkels in de grotere plaatsen in de regio.
Vaste prijs: €20,-

Nonstop-waardering: 4 sterren

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten