maandag 17 juni 2013

Onder het mes

Sinds een ernstige breuk, meer dan vijf geleden, heb ik blijvende schade in mijn enkel. Dit levert een ernstige beperking bij het lopen op en regelmatig (veel) pijn. Na onze reis ben ik in de klimhal door een orthopedisch chirurg benaderd. Zij klimt ook en ik kom haar wel eens tegen in een klimhal. Zij dacht dat ze misschien iets kon betekenen voor mijn enkel. Ik heb haar bezocht in haar praktijk en zij heeft me na onderzoek verwezen naar het UMC in Utrecht.

Aankomende donderdag word ik geopereerd. Er zal een zogenaamde Ilizarov-enkeldistractie worden toegepast. Bij een Ilizarov-distractie wordt d.m.v. een uitwendig frame het gewricht 6 weken lang ongeveer 5 millimeter uit elkaar getrokken.
De behandeling kan misschien leiden tot uitstel van een artrodese (vastzetten van de enkel). Zekerheid is daar niet over - pas na een jaar weet ik of de behandeling ook bij mij zal werken. Van de behandelde patiënten heeft 70% baat bij deze behandeling. Ik hoop dat ik er bij zit.
Afgelopen donderdag is het frame aangemeten. Ik krijg vlak onder de knie, vlak boven de enkel en in de voet in totaal minimaal 8 pinnen. Die pinnen worden met elkaar verbonden. Hiernaast een plaatje van zo'n frame.

Na de distractie van 6 weken en daarna nog eens 6 weken rust zal de revalidatie beginnen. Dan mag ik de enkel pas weer gaan belasten en werken aan de beweeglijkheid. Alles bij elkaar zal ik er een jaar mee bezig zijn. Na de breuk heb ik destijds (in overleg met mijn fysiotherapeut) deels klimmend gerevalideerd. Ik hoop dat dat nu ook weer kan.

Op dit  blog hou ik de vorderingen bij: klimmen en werken met een verbrijzelde enkel

Esther

©2013 nonstopclimbing.nl

3 opmerkingen:

JW zei

Ik hoop dat het helpt!

Robby zei

Hey Esther laat maar weten wanneer ik Jan moet langssturen om te koken. Pieter kan dan met mij mee naar de rotsen.

Ik ben er zeker van dat je behandeling gaat helpen. Tijdens de revalidatie kan je starten met te campussen. Na je revalidatie ga je ontzettend sterk staan.

groeten,
Robby

nonstopclimbing.nl zei

Ik hou je eraan Robby!
;-)

Een reactie posten