maandag 23 juli 2012

Worldcup Briancon


Als Nederlandse klimmer ben je niet zo vaak in de gelegenheid om de wereldtop aan het werk te zien. Wanneer je dan een keertje in de buurt bent van een worldcup-wedstrijd is het bijzonder de moeite waard om te gaan kijken. Voor de nodige inspiratie (en om onze eigen klimprestaties weer in het juiste perspectief te plaatsen) hebben we afgelopen zaterdag de worldcup-wedstrijd in Briancon bezocht. 
In de middag vonden de halve finales plaats met Nikki van Bergen als enige Nederlandse deelnemer. Zowel voor de heren als de dames waren er mooie routes gebouwd. Nikki klom zeer sterk, maar door een foutje aan het begin van de route werd haar uitslag achteraf helaas gecorrigeerd.

Tijdens de finales bleek hoe populair het klimmen in Frankrijk is. Het grote plein waarop de wedstrijd plaats vond zat helemaal vol met toeschouwers. Er waren nauwelijks bankjes om op te ziten, maar de meeste mensen hadden een kussen of een klein stoeltje meegenomen. Opvallend was dat dit een uitje is voor de hele familie (inclusief honden), waarbij de leeftijd van de toeschouwers varieert tussen 5 en 85 jaar.
De route voor de vrouwen bood met fraaie bewegingen in het dak voor de toeschouwers het nodige kijkspectakel. Maar voor de klimsters bleek de route iets te eenvoudig, waardoor veel finalisten de top haalden. Hélene Janicot werd daarom met de snelste tijd uiteindelijk de winnaar.
De route voor de heren bood meer uitdaging. Een lange en zeer harde route waarvan geen enkele heer de top wist te bereiken. Tot het eind was het zeer spannend maar Sachi Amma wist het hoogst te komen.

Een heel leuk uitje voor een rustdag, maar nu gaan we weer lekker zelf klimmen.

Pieter


©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten