woensdag 24 augustus 2011

Crag-info: Presles

Het bezoek van klimmers aan rotsmassieven kan niet altijd op het enthousiasme van de plaatselijke bevolking rekenen. Dat geldt zeker voor Presles, waar al jaren een strijd is tussen klimmers en bewoners. Als je richting Presles gaat, dan wordt je verwelkomd door vele 'proprieté privé' borden.
De lokale bevolking gebruikt de bossen waarin de klimmassieven liggen als jachtterrein. Daarom zijn de routes 1 t/m 60 alleen op vrijdag te doen: dan wordt er niet gejaagd. De andere routes zijn wel toegankelijk op alle dagen (voor zover wij weten).
Maar waar de bevolking zich met name aan ergert is aan het fout parkeren. Het gaat vaak om smalle, slingerende wegen waar je elkaar alleen bij de zogenaamde refuges kunt passeren. Veel mensen parkeren echter hun auto in zo'n refuge! Ondanks dat is Presles een groot en indrukwekkend rotsmassief dat zeker een bezoek waard is.

Ligging
Presles ligt zo'n 65 kilometer ten zuid-westen van Grenoble. Als je vanaf Pont-en-Royans omhoog rijdt, zie je de hoge kalkmassieven al van verre liggen. Presles is van oorsprong vooral bekend om zijn lange routes, later zijn daar ook een aantal mooie sectoren met sportklimroutes bijgekomen. Parkeren kun je aan de bovenkant van de sector 'Rocher de Nugues' op de aangegeven parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen is echter zeer klein voor deze sector. Bij de 'Grottes de Choranche' kun je parkeren bij de grotten. Zeer veel parkeerruimte, maar grotendeels bestemd voor bezoekers aan de toeristische grotten. Vanaf deze parkeerplaats ben je snel bij sectoren zoals 'Balme Étrange' en 'Pierrot Beach' met zeer mooie sportklimroutes. Er zijn nog enkele andere kleine parkeerplaatsen, maar die hebben wij niet gebruikt.

De rots en routes
In Presles klim je op kalk. Je vindt er tufa's, overhangen, kleine en grotere dakjes en steile wand. De rots is relatief scherp, behalve in de zogenaamde 'opwarmers' van een deelmassief, die heeft iedereen als eerste geklommen en kunnen dus aardig glad zijn.
De meeste routes zijn 6a of hoger. Ook 8c klimmers komen hier aan hun trekken.

Behaking
Alle sportklimroutes die we gezien hebben hadden zeer goede en moderne behaking. De behaking van de lange routes kan zeer verschillen, van volledig behaakte routes tot routes waar vooral met mobiele zekeringen geklommen moet worden.

De beste tijd
Door de ligging is het een groot deel van het jaar mogelijk om te klimmen. Er is altijd wel een massief te vinden met meer of minder zon.

Verblijf
Voor je verblijf in Presles kun je terecht in één van de vele gîtes of hotels. In de topo vind je diverse adressen.
Ook zijn er 4 campings:
  • In Choranche: camping municipal de Choranche, tel: +33-4- 76360165
  • In Chatelus: camping du Gouffre de la croix: www.camping-choranche.com (open van 15 april tot 15 september) of
  • Camping Chez la Mère Michon: http://chatelus.free.fr (open van 15 maart tot 15 september)
  • In Pont-en-Royans: Les Seraines, tel: +33-4-76360630 (open van 15 april tot 30 september)
Wij hebben geen van deze voorzieningen gebruikt, dus tips kunnen we niet geven.

Boodschappen kun je doen in Pont-en-Royans. Ook is er een kleine, maar goed gesorteerde sportwinkel (klimmen, wandelen, canyoning). Hou er rekening mee dat de winkeliers een ruime lunchpauze hebben (tot half 4). De topo is verkrijgbaar in de sportwinkel, maar ook bij de tabakswinkel.

nonstop-waardering: 3,5 sterren

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten