maandag 20 juni 2011

Crag-info: Cormot

Met Hemelvaart hebben we met wat vrienden geklommen in Cormot, ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van Dijon.
Cormot ligt in de Cote 'd Or, een departement in de Bourgogne. Het landschap is heel afwisselend; je vindt er bossen en uitgestrekte wijngaarden in glooiend landschap.Het is een heel eind rijden voor een lang weekend, maar we hadden goed weer en we hebben drieënhalve dag kunnen klimmen. Cormot en Saffres zijn de bekendste en grootste klimgebieden in de Bourgogne. Daarnaast zijn er nog diverse andere kleine, maar leuke klimgebieden. 

Routes 
Het klimmassief bestaat uit kalksteen. Er zijn mooie versnijdingen en spleten. Kenmerkend voor Cormot zijn de vele horizontale richels zoals je die vaak ook in zandsteen ziet. Hierdoor zijn er veel routes met ronde aflopende grepen ('slopers').
Alhoewel er al sinds de jaren zestig wordt geklommen, is het massief niet erg 'vast'. Wij hebben elke dag wel stenen naar beneden zien of horen vallen. Een helm is geen overbodige luxe hier.
Veel routes zijn 35 meter lang en een aantal routes heeft de standplaats niet op de wand maar bovenop het massief. Als het abseiloog wat ver van de rand af ligt is ombouwen of topropen geen optie en zul je moeten abseilen. Ben je niet zeker dat je het met 70 meter touw wel zult redden, kun je altijd nog op zoek naar een gunstiger gelegen abseilpiste.
Het massief heeft iets meer dan 140 routes. Relatief veel routes vertakken zich of kruisen elkaar. Het gebied is zeker ook geschikt voor beginnende klimmers met zijn vele vierde en vijfde graads routes. Zevende graads routes zijn er wat minder, maar in combinatie met een bezoek aan kleinere gebieden in de buurt is de Bourgogne ook voor de betere klimmer een bezoek waard. Omdat Cormot zo'n breed publiek bedient kan het er erg druk zijn. De aanloop is makkelijk; dat is misschien de reden dat je hele families onder aan de rots kunt aantreffen. Terwijl vader en moeder klimmen, past oma op de kleintjes...

Een tussenzekering die zijn
beste tijd wel heeft gehad.
Behaking 
De behaking in Cormot bestaat uit gelijmde boorhaken. Uit nostalgie hebben ze op sommige plaatsen de oude mephaken laten zitten, maar meestal vind je daar vlak in de buurt een moderne haak. De haakafstanden zijn af en toe wat groter. Als je minder goede zenuwen hebt dan is het vrijwel overal mogelijk om zelf extra mobiele tussenzekeringen te plaatsen. De standplaatsen zijn wisselend ingericht; het varieert van één haak met een maillon tot volledig ingerichte standplaatsen met twee haken en een ketting.



Beste tijd 
Enkele jaren geleden hebben we hier in de herfst geklommen. De avonden waren erg koud en ook duurde het even voor het 's ochtends zo'n 8 graden werd. Maar als de zon een beetje doorbrak, dan was het heerlijk klimmen. Het massief ligt op het zuidwesten en vangt relatief veel zon. Met name de klimmer heeft daar plezier van - de zekeraar staat vaak onder de bomen. Maar met wat moeite kan ook de zekeraar ook wat zon mee pikken.
Nu waren we er dus in de lente en het was super! De hele dag kon je lekker klimmen en 's avonds was het niet te koud. We hebben lekker lang buiten kunnen zitten.
In de zomer kun je hier ook wel klimmen. Enkele routes vangen 's ochtends wat schaduw, maar in de middag kan het hier aardig heet worden. 

De topo 
Voor informatie over de topo zie hier

Overnachten
Wij hebben overnacht op een 'camping à la ferme' in Vauchignon, vlakbij de rotsen. Een veldje omringd door bomen met een heel klein toiletgebouw. Er is een wc, een douche en een koelkastje. Als de geiser afslaat, kun je hem zelf wel weer aan de praat krijgen. Elke ochtend komt de bakker met een busje één of twee keer het terrein op om brood te verkopen. De boer maakt 's ochtends met zijn  pick-up een rondje over het veld en haalt het afval op. Je hoeft je niet aan te melden - de boer komt vanzelf wel een keer langs om het geld te innen
. Voor een tent, 2 personen en een auto betaal je €10,-. Boodschappen kun je doen bij de supermarkt in Nolay.

In Nolay zijn 2 luxere campings: camping La Bruyere en camping Nolay.

Foto's
Zie hier voor de foto's

Waardering
Routes
Omgeving
Behaking

Pieter en Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten