zaterdag 22 januari 2011

Wat kost dat nou?

Eén van de eerste dingen die je je afvraagt als je het plan hebt om een jaar vrij te nemen en te gaan reizen is: kan ik dat betalen. Ook anderen vragen  zich dit wel eens af als ze van onze plannen horen. Het is natuurlijk niet gratis, maar wij zijn tot de conclusie gekomen dat als we het plan uitvoeren zoals we dat willen het best betaalbaar is.
In onze begroting gaan we ervan uit dat we een bedrag van 30 euro per dag per persoon nodig hebben. De grootste kosten zullen bestaan uit reizen, eten en overnachten. Daarnaast zijn er nog klimtouw en klimschoenen die gedurende het jaar erg aan slijtage onderhevig zijn. En dan nog de kosten voor verzekeringen en topo's.

Onze ervaring met klimvakanties in de afgelopen jaren is dat het mogelijk moet zijn om van dit bedrag rond te komen. De dagen dat we bij de rots zijn geven we eigenlijk niet meer uit dan dat voor eten en overnachting. De regendagen zijn meestal duurder omdat je dan toch telkens weer in een cafeetje belandt met een cappucino en een gebakje, of in een klimwinkel een nieuw t-shirtje staat te passen. Een extra goede reden dus om vooral in mooi weer gebieden te gaan klimmen.

De weken dat we eilanden willen bezoeken (Sardinië, Sicilïe, Corsica en Kalymnos) zullen relatief duur zijn i.v.m. de overtochten per boot. Gedurende het jaar zullen we op de overnachtingskosten proberen te besparen door daar waar mogelijk periodes wild te kamperen en anders op een camping. Aan de camping/kampeerplek stellen we geen hoge eisen: als het stil is en de locatie is mooi dan zijn we al helemaal tevreden en als er dan ook nog een warme douche is dan is het helemaal fantastisch!

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten