zondag 25 mei 2014

Topo-review: L'escalade dans les Alpes-Maritimes - V3

L'escalade dans les Alpes-Maritimes V3 
Deze overzichtstopo omvat de volgende gebieden:
  • Nice en omgeving (16 massieven)
  • Vallee du Var (15 massieven
  • Grasse / Vallee du Loup (17 massieven)
  • L'Esteron (10 massieven)
  • La Bevera / La Roya (11 masieven)
  • La Vesubie (9 massieven)
  • Le Haut Var / La Tinee(17 massieven)
De topo is meer dan 500 pagina's dik en omvat sportklimgebieden, enkele boulders en gebieden waar je kunt multipitchen. Ook zijn er een aantal traverses (deep water solo) aan de kust opgenomen. Wij hebben de topo gebruikt voor het klimmen van lange routes in Aiglun (L'Esteron). Ook hebben we één dag geklommen in La Turbie, een sportklim-massief boven Monaco.

Informatie
Per klimgebied vind je een tabelletje met de belangrijkste info (boulder/sport/adventure, oriëntatie, ligging (hoogte), type rots, maximale lengte van de routes, aantal routes en de niveaus. Ook de GPS coördinaten staan vermeld. Bij het kaartje wordt vermeld hoe lang het rijden is vanaf Nice (Place Masséna). Per sector wordt vervolgens middels pictogrammen informatie gegeven over: klimstijl, type routes, beste seizoen,  behaking.

Ook staat er een foto van een geelbloeiende plant in de topo. Deze plant zou gevaarlijk zijn om aan te raken of om aan te ruiken. De foto is echter erg vaag -  ik ben een fanatieke hobby-fotograaf van flora, maar de foto is zo slecht dat ik deze bloem niet herken...

Talen
Een viertal vlaggen op de kaft suggereert dat de topo viertalig is: Frans, Engels, Duits en Italiaans. De enige stukken tekst die meertalig zijn, zijn de pagina's met  uitleg van de gebruikte pictogrammen en een woordenlijst van klimbegrippen. De inleiding is deels vertaald in het Engels. Verder is de topo volledig in het Frans geschreven.

Duidelijkheid
De topo heeft een schreeuwerige opmaak. Verschillende lettertypes in allerlei kleuren, tekstballonnen met een fotootje van de auteur erbij met opmerkingen - het is even wennen, maar omdat de opmaak wel voor elk gebied hetzelfde is, weet je op een gegeven moment wat je moet lezen (of juist niet).
Van de massieven zijn foto's gemaakt, maar daar heb je niet veel aan bij het zoeken van de routes. Je zult het moeten hebben van de eenvoudige tekeningen. Gelukkig is er hier en daar een naam op de wand geschreven, zodat je er met wat zoekwerk wel uitkomt.

Betrouwbaarheid
In Aiglun hebben we weinig plezier van de topo gehad. In Aiglun zijn wel 40 routes, en op iedere bladzijde worden maximaal drie routes in drie verschillende kleuren weergegeven. Buurroutes worden in de kleur roze of niet weergegeven. De tekeningen van de routes geven bijzonder weinig details weer. Wij stonden op een gegeven moment op de tweede standplaats  en volgens de topo zouden daar zes routes samen komen/kruisen (zie foto hiernaast). In werkelijkheid zagen we maar één enkele rij haken en die moesten we zeker te weten niet hebben (te veel naar rechts).. We hebben ook wel gemerkt dat sommige routes op de ene bladzijde wel worden ingetekend en op andere niet.

De topo geeft voor Aiglun bijzondere aanwijzingen over de tijdsduur van een route, zo kan een route van 200 meter 4 uur duren en soms zelfs 4 dagen! Na twee dagen klimmen begrepen we het: aan de tekeningen in de topo heb je niet veel, en daardoor klim je al snel verkeerd, dat kost natuurlijk tijd! Ook het aanbevolen minimale klimniveau vonden we bijzonder. Het verschil tussen het maximale niveau binnen de route en het 'instapniveau' is vaak groot in deze topo. Zo zit er een route tussen waarbij ze aangeven dat als je 6b beheerst, je ook wel door de 8a aan het einde van de route heen kunt komen (en niet door artificieel te klimmen!)...

Voor La Turbie geldt dat de tekening met de aanloop naar de verschillende massieven niet klopt. Maar er staan wandelbordjes en met wat logisch nadenken vind je de wand ook wel. Op de wand staan de namen van de routes, dus je hebt de topo hier alleen nodig voor de waardering van de niveaus. Aan de tekeningen van de routes en de locatie van de standplaatsen heb je ook hier niet veel.

Deze topo geeft met zijn 500 pagina's vooral een compleet beeld van de klimmogelijkheden in de Alpes-Maritimes. Maar de kwaliteit van de informatie is niet altijd even goed. Je moet daarom regelmatig wat speurwerk verrichten om de juiste route en massief te vinden.

Als je in Aiglun gaat klimmen dan kun je als alternatief Topoguide band III gebruiken. Hierin zijn vier routes in Aiglun opgenomen. Band III komt pas begin 2015 als boek uit, maar de topo's zijn nu al als digitaal exemplaar te bestellen. 

Patrick Bérhault
De topo is een kleine hommage aan Patrick Bérhault - de topo staat vol met (jeugdige) foto's van deze legendarische klimmer en berggids.

Titel: L'escalade dans les Alpes-Maritimes - V3
Auteur: Jean Claude Rabaud
Jaar van uitgave: oktober 2010
Uitgeverij: ALTICOOP Edition
ISBN: 978-2-908039-08-5
Prijs: vanaf €31,90

Non-stop-waardering: 2,5 sterren
Kanttekening bij de waardering: wij hebben twee gebieden bezocht en daarop baseren wij deze review. Het kan best zijn dat de informatie bij de andere gebieden wèl duidelijk en betrouwbaar is.

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

zondag 18 mei 2014

Crag-info: Aiglun

Vorige week hebben we een bezoek gebracht aan het Franse klimgebied Aiglun, gelegen in het departement Alpes-Maritimes.  Met zijn 200 meter hoge rotsen aan de rand van de rivier de l'Esteron is dit een waar paradijs voor multi-pitch liefhebbers. Aiglun ligt hemelsbreed nog geen 50 kilometer van Nice vandaan, maar veel meer afgelegen dan dit kan een plaatsje in Frankrijk niet zijn. 

De rots en de routes
Het massief van Aiglun bestaat uit een zeer steile kalkwand met in totaal een 40-tal routes. Dit zijn ongeveer 25 behaakte routes en daarnaast nog zowel trad als artificiële routes. De meeste van deze routes hebben een waardering in de hogere niveaus (6c-7c). De verschillende touwlengtes in de routes zijn daarbij redelijk consistent in niveau. Dat zorgt er voor dat ondanks de 'beperkte' hoogte van het massief de routes toch een aardige uitputtingsslag kunnen zijn. De rots is van goede kwaliteit. Behalve de meest linker 3 routes waar nog al eens wat los kan zitten. De route 'Les Chevreuils  de Calendals' kun je beter vermijden omdat je in te veel touwlengtes door losliggende blokken en planten moet voortbewegen. Voor vele routes geldt echter dat ze zeer mooi en erg afwisselend zijn. Je komt zowel tufa's als kleine randjes, dakjes, tropflöchern en mooie wasserrillen tegen in de routes.     

De behaking
De kwaliteit van de behaking van de routes die we geklommen hebben was over het algemeen redelijk goed. Maar het aantal haken in een touwlengte kan nogal verschillen. Dit verschilt zowel per route, maar kan ook binnen een route in de diverse touwlengtes nog wel eens verschillen. Het is bij veel routes zeker nodig om een paar extra schlinges mee te nemen om bomen en zandlopers als zekeringspunt te kunnen gebruiken. Daarnaast is het voor de veiligheidsbewuste klimmer verstandig om ook nog een set kleine freinds, nuts of hexentrics mee te nemen.

De beste tijd
Aiglun ligt op ongeveer 1200 meter hoogte.  De wand is gelegen op het zuid-westen en in de meeste routes komt rond een uur of 12 de zon. Hierdoor is het zowel in de winter als in het voor- en najaar prima om hier te klimmen. Als je een beetje vroeg op wilt staan en je bent snelle klimmer, dan is de zomer misschien ook nog wel een optie; regelmatig staat er een harde wind waardoor het er ondanks de felle zon fris kan zijn.

Omgeving
Heel veel is er in de directe omgeving van Aiglun niet te doen. Aiglun telt nog geen 100 inwoners en winkels zijn er niet. In de buurt zijn wel nog diverse andere klimgebieden te vinden. Ook wordt er in dit gebied veel gewandeld en aan canyoning gedaan. Mocht je meer willen: in anderhalf uur rijden zit je aan de Côte d'Azur en kun je shoppen in Nice en Monaco of naar het strand.

Overnachten en boodschappen
Een bakker of een supermarkt vind je niet in Aiglun. De dichtstbijzijnde supermarkt is op een halfuur rijden van Aiglun in Gréolières. Het is daarom verstandig de nodige boodschappen te doen voor je hier naar toe rijdt. Het enige dat Aiglun te bieden heeft is een aubergeDe pizza's die hier op vrijdag te krijgen zijn, schijnen goed te zijn. Voor een overnachting ben je op de auberge of je eigen auto aangewezen. De bewoners van Aiglun hebben er geen enkele moeite mee als je aan de rand van het dorp bivakkeert. In het dorp kun je geen drinkwater krijgen, maar er is wel stromend water.

Foto's
Foto's van het klimmassief bij Aiglun

Topo's
- L'escalades dans les Alpes-Maritimes V3 (Jean-Claude Raibaud)
- Topoguide Alpen Band 3 (Topoguide.de)

Non-stop waardering: 4 sterren

Pieter

©2014 nonstopclimbing.nl

maandag 12 mei 2014

Grootse plannen

Toen we in augustus 2012 terug kwamen van onze eerste lange reis, wisten we het al zeker, dit willen we nog een keer! Een jaar lang buiten leven, reizen en klimmen. Wanneer we dan weer zouden gaan, wisten we nog niet. Esther dacht aan een periode van over 10 jaar, ik ben meer van de korte termijn planning.

Maar het verlangen naar een nieuwe reis is er in de afgelopen anderhalf jaar niet minder op geworden. Iedere keer dat we ergens gaan klimmen of iemand uitzwaaien die zelf langere tijd op reis gaat, kriebelt het. Het leven en werken in Nederland bevalt ons goed en een 'regulier' leven is misschien wel het makkelijkst en het veiligst, maar het geeft niet altijd de meeste voldoening. Daarom vinden wij het belangrijk om onze droom te verwezenlijken zolang we dat kunnen, en niet pas over 10 jaar, maar op de korte termijn.

Die droom is om weer een jaar te reizen en klimmen. Genieten van de natuur, de stilte en de prachtige uitzichten. Niet meer spullen en dingen bij je hebben dan strikt noodzakelijk, opgeborgen in ons busje. Natuurlijk zullen we het comfort van een huis (lees: wc en douche) af en toe missen. Zeker als we ons in de winter na het klimmen, buiten moeten wassen (bij temperaturen zo rond het vriespunt). Gelukkig is dat de volgende dag weer snel vergeten, als je in het zonnetje buiten zit te ontbijten met uitzicht op een mooi rotsmassief.

Kortom: we gaan weer weg! Volgend jaar vertrekken we. We willen weer voor ongeveer een jaar op reis. Het wordt een rondje (midden- en zuid-) Europa, met een aantal bekende maar ook veel onbekende klimgebieden.

Pieter  

©2014 nonstopclimbing.nl