woensdag 29 mei 2013

Opzoek naar het nieuwe 'Chamonix'

Onze vaste hangplek café 'Le Chamonix' bestaat niet meer, dus we moesten afgelopen zaterdag na het klimmen opzoek naar een nieuwe plek voor een biertje en een maaltijd. De eerste locatie die we aandeden was 'Le Colebi'. Dit is een soort friettent gevestigd in een gebouw dat op een bungalow lijkt. Het geheel ziet er zo niet-uitnodigend uit dat we de afgelopen jaren totaal geen aandrang hebben gevoeld om hier naar binnen te gaan. Bij binnenkomst bleek deze inschatting terecht. Zodra je de deur open doet val je bijna flauw door de frietdampen. De eigenaar is zich hier kennelijk ook van bewust en heeft op klimmers te lokken een partytent naast het gebouw gezet. Niet echt gezellig, maar het geeft je wel het gevoel dat je als klimmer welkom bent.

Dat laatste kunnen we niet zeggen van het volgende etablissement dat we aandeden: 'Auberge Le Freyr'. Daar staat nu een bord pal voor de ingang, waarop duidelijk wordt gemaakt dat je niet welkom bent als je alleen voor een drankje komt. Oftewel: 'Klimmers moeten we hier niet'. Ondanks dat we ook wat wilden eten, vonden we dit bord zo stuitend dat we direct zijn omgedraaid.

De mogelijkheden op de Chaussée des Alpinisme waren hiermee wel uitgeput. De enige locatie in de buurt die we nog kenden was de bar van camping Villatoile (Mountain Network). Een gezellig ingerichte ruimte die enigszins koud en tochtig is. Het personeel is vriendelijk en het eten smaakt niet slecht, al kregen we niet helemaal wat we besteld hadden. Het was alleen jammer dat de ruimte vooral gevuld was met bedrijfs- of vrijgezellenfeestjes. Niet echt een gemoedelijke klimsfeer.

Het nieuwe Chamonix hebben we nog niet gevonden....

Pieter


©2013 nonstopclimbing.nl

woensdag 22 mei 2013

Topo-review: Escalades au Thaurac

Deze topo is alweer de zevende editie. De eerste topo verscheen in 1969. Thaurac werd toen genoemd in een grotere overzichtstopo van de regio. Vanaf 1977 is er van Thaurac steeds een eigen topo verschenen.
In deze zevende topo is een onderverdeling gemaakt in 5 grote deelgebieden. Ieder deelgebied is vervolgens verdeeld in verschillende massieven die weer hun eigen sectoren hebben. Ieder deelgebied heeft zijn eigen kleur, waardoor het geheel toch overzichtelijk blijft.

Per massief wordt weergegeven hoeveel routes er zijn en wat de oriëntatie t.o.v. de zon is. Verder wordt in het kort beschreven wat de karakteristiek is van de verschillende sectoren (met aandacht voor het benodigde materiaal) en hoe je er kunt komen. Wij hadden weinig moeite met het vinden van de sectoren - de kaartjes en beschrijvingen zijn erg duidelijk.

Van de verschillende sectoren wordt middels foto's weergegeven waar de routes zitten. Sommige routes hebben aftakkingen of snijden elkaar - met verschillende kleuren is het routeverloop goed te zien. Bij de meeste routes wordt vermeld wie de route heeft geopend en in welk jaar.

Routes die bijzonder mooi worden gevonden, zijn voorzien van een hartje. Wij vonden de meeste routes die we hier hebben geklommen wel mooi, ook de routes zonder hartje.
Achterin de topo is een overzicht te vinden van alle routes. De routes zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, met een verwijzing naar de pagina. Zo kun je snel kijken in welke sectoren je de routes van jouw gading vindt.

Drie klimmers worden in deze topo speciaal voor het voetlicht gehaald omdat zij veel betekend hebben voor het gebied. Het is leuk om de mensen 'achter' de routes te zien.


Verder vind je in deze topo geen reclames, maar wel allerlei info over accommodatie, restaurants, levensmiddelenwinkels, flora en fauna en de richtlijnen van de FFME t.a.v. sportklimmen. Ook staan er tips in voor regenachtige- of rustdagen. En voor de liefhebber een verklarende woordenlijst van lokale uitdrukkingen.

Titel: Escalades au Thaurac
Taal: Frans
Auteurs en uitgevers: Fabien Roumanille en Jean-Luc Fabre
Uitgave: november 2011
ISBN: 978-2-9504025-5-4
Te koop: (in ieder geval) bij de VVV in Ganges
Prijs: €18,-

Meer info: www.topo-thaurac.com
non-stop-waardering: 4 sterren

Esther
©2013 nonstopclimbing.nl

donderdag 16 mei 2013

Le Chamonix

Vele decennia was het de thuisbasis voor klimmers: Café Le Chamonix bij de rotsen van Freyr in België. De plek waar klimmers zich verzamelden voordat ze gingen klimmen in het grootste klimgebied van Belgïe en waar ze 's avonds weer terugkwamen. Vele plannen werden hier gemaakt en vriendschappen gesloten. Ook al had Le Chamonix door de wisseling van eigenaars en verandering van het interieur de afgelopen jaren iets van zijn oorspronkelijke charme verloren, Chamonix bleef Chamonix en de klimmers bleven er komen.
Ook mijn eerste klim-ervaring in België begon hier. Daarna zouden nog ontelbaar veel keren volgen. Binnen warm bij de open haard op een koude dag, of tot 's avonds laat op het terras in de zomer. Toen we er drie weken geleden waren, hadden we geen idee dat het de laatste keer zou zijn, want afgelopen dinsdag is Chamonix door een brand volledig verwoest.
Le Chamonix is niet meer. Een monument van de Belgische klimgeschiedenis verdwenen, maar vele mooie herinneringen blijven.

Pieter

©2012 nonstopclimbing.nl

woensdag 15 mei 2013

Crag-info: Le Thaurac

In de Languedoc aan de oevers van  de rivier de Hérault ligt één van de grotere klimgebieden van Frankrijk. Met meer dan 700 routes biedt Le Thaurac meer dan voldoende mogelijkheden voor klimmers van diverse niveaus. De routes zijn verdeeld over vijf deelgebieden met ieder diverse massieven en sectoren.
Het verkeersgeluid van de weg onder de laag gelegen massieven kan een nadeel zijn. Maar een verfrissende duik in de rivier na een zware klimdag maakt veel goed.

De rots en de routes
Le Thaurac bestaat vooral uit sportklimroutes van één lengte. Maar voor de liefhebber zijn er ook een aantal multipitch routes. De verschillende massieven en sectoren zijn vrij divers, maar de meerderheid van de routes is steil en technisch. De moeilijkheid varieert tussen 4b en 8b+. De meeste routes zijn de gegeven waardering echt wel waard en net als in het nabijgelegen Claret zijn de routes hiermee wat harder gewaardeerd dan in andere Zuid-Franse gebieden.
Je klimt er op kalk en omdat het klimgebied relatief jong is, vind je er best nog wat scherpe rots. Bijzonder is dat je veel verschillende structuren vindt: tufa's, scheuren, blokjes (vooral als onder- en zijgreep te gebruiken), 'watergaatjes', grijze steile wanden en platen à la Freyr en 'slopers'.
In de topo worden de mooie routes gewaardeerd met een hartje. Onze ervaring is dat die hartjes ook echt verdiend zijn (en dat de routes zonder hartjes echt niet altijd even leuk zijn).

De behaking
In het verleden waren er nog veel routes met mephaken afgezekerd. Inmiddels zijn vrijwel alle routes gesaneerd en voorzien van boorhaken van goede kwaliteit. Onderin de routes zitten de haken vaak op zeer korte afstand van elkaar. Bovenin moet je er rekening mee houden dat de afstanden in sommige routes toenemen, maar nooit veel meer dan 4 meter. Een aantal routes is bewust in de originele staat behouden. De topo geeft uitstekende informatie over welke routes dit zijn en welke behaking je kunt verwachten.

De beste tijd
Door de ligging in Zuid-Frankrijk èn de zuidelijke oriëntatie van veel massieven is Le Thaurac vooral een gebied voor in het voor- en najaar. Maar ook in de winter kan het met een beetje zon hier al aangenaam klimweer zijn.

Omgeving
Een bezoek aan Le Thaurac is uitstekend te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen klimgebieden zoals bijvoorbeeld Claret of l'Hortus. Mocht je in 'showgrotten' geïnteresseerd zijn, dan kun je La Grotte Demoiselles bezoeken - in het hart van Le Thaurac.

Overnachten en boodschappen
In de omgeving zijn diverse overnachtingsmogelijkheden zoals campings, hotels en gîtes. In de topo vind je hier een uitgebreid overzicht van. Bivakkeren op de parkeerplaatsen bij de massieven is toegestaan. Er zijn verschillende campings in de buurt. We noemen hier alleen een camping die het hele jaar geopend is: "Le Grillon" in Montoulieu (4km)
Voor boodschappen kun je op diverse plekken terecht, bijvoorbeeld bij de Intermarché in Laroque. Ganges heeft een relatief groot centrum met diverse andere winkels.

Ongemakken
Helaas worden de parkeerplaatsen bij de massieven ook regelmatig bezocht door personen die meer interesse hebben in de in je auto achtergelaten spullen dan in de klimsport. De politie deelt zelfs pamfletten uit om klimmers te waarschuwen. We hebben zelf gezien hoe een aantal personen onze bus aan het 'inspecteren' was.
Andere onaangename gasten die bij de massieven (kunnen) voorkomen zijn de rupsen van de nachtvlinder met de naam 'plakker'. De brandharen van deze rupsen kunnen voor onaangename huidirritaties zorgen (vergelijkbaar met die van de eikenprocessierups).

Parkeren bij het massief
In 2017 hebben we gemerkt dat je niet overal meer mag parkeren bij alle massieven. De verbodsborden zijn niet altijd even duidelijk, maar Franse klimmers vertelden ons dat er gecontroleerd èn beboet wordt, dus het is de moeite om even goed te kijken waar je mag parkeren.

Topo's
Escalade au Thaurac (2011), F. Roumanille, J.L. Fabre. ISBN: 978-2-9504025-5-4
De topo is verkrijgbaar bij d'Office du Tourisme in Ganges.

Foto's
Foto's van het klimmassief

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Pieter

©2013/2017 nonstopclimbing.nl